Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarloon voor lijfrenteverzekering?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 13 juli 2005
Veel werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om deel te nemen aan de welbekende spaarloonregeling. Maximaal kan er € 613,- per jaar van het brutoloon worden ingehouden. Dit bedrag wordt op een geblokkeerde rekening gestort waar het 4 jaar lang staat om vervolgens netto uitbetaald te worden. Deze vorm van sparen wordt nog steeds erg veel gebruikt.

Het bedrag staat 4 jaar lang vast op de rekening en kan in principe niet worden opgenomen. Wel kan het bedrag eerder maar uitsluitend voor specifieke, door de wetgever vastgestelde, doeleinden worden aangewend. Een van de doeleinden is een lijfrenteverzekering. Andere doeleinden zijn bijvoorbeeld een kapitaalverzekering, start eigen bedrijf, aankoop van eigen woning, studie en kinderopvang.

Stel, een werknemer valt in de 42% belasting schijf. De medewerker heeft geen spaarloonregeling en ontvangt € 613 brutosalaris, netto is dit € 356. De medewerker die wel een spaarloonregeling heeft zet € 356 netto (€ 613 bruto) opzij en ontvangt na 4 jaar het bruto bedrag, € 613. Het rendement is 14,55% op jaarbasis. Er is in beide gevallen geen rekening gehouden met eventuele rentevergoeding over het (spaar )tegoed.

De spaarloonregeling is een aantrekkelijke vorm van sparen, het voordeel is echter afhankelijk van de hoogte van het inkomen en het geldende belastingtarief over de top van dat inkomen.

Het is aan te raden om na te gaan of lijfrente interessant is. Immers, op de einddatum van de uitkering moet er belasting worden betaald. Indien dit tarief hoger is dan de premie die nu kan worden afgetrokken dan is lijfrenteverzekering geen verstandige keus. Daarnaast zijn de kosten voor een lijfrenteverzekering, waarbij het om relatief kleine premies gaat, erg prijzig. Beter kan eens in een langer tijdsbestek een grotere storting worden gedaan.

Nog een reden om stil te staan voordat u jouw spaarloonregeling gebruikt voor een lijfrenteverzekering is de vrijstelling van vermogensrendementsheffing op het geblokkeerde spaarloon met een maximum van € 17.025. Beter is dus een bedrag uit bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille te gebruiken daar hierover anders 1,2% vermogensrendementsheffing verschuldigd is.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wist u dat spaarloon nog heel interessant is?
Wist u dat: U uw spaarloon-tegoed over 2001 t/m 2004 vrij kunt opnemen?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet