Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarloon komt vrij in 2012

Auteur: Mister Money vrijdag 7 oktober 2011
Werknemers die een spaartegoed hebben opgebouwd in de spaarloonregeling kunnen dit vanaf 1 januari 2012 belastingvrij opnemen. Dit heeft staatssecretaris van FinanciŽn, Frans Weekers donderdag bevestigd. De spaarloonregeling wordt afgeschaft en in 2013 samen met de levensloopregeling vervangen door een nieuwe regeling, de vitaliteitssparen genoemd. Dit plan was al langer bekend. Onduidelijk was echter nog of het spaarloon in de overgang naar de nieuwe regeling zou vrijvallen of volgens de geldende regels na vier jaar zou worden uitgekeerd.

Normaal gesproken moet een werknemer wanneer hij tussentijds zijn spaarloon wil opnemen hier inkomstenbelasting over betalen. Dit is bij de vrijval niet het geval.

Belasting
Wie besluit om het vrijkomende spaarloontegoed in 2012 op te nemen en door te sluizen naar een andere spaarrekening moet er echter wel rekening mee houden dat het tegoed belastbaar wordt volgens de vermogensbelasting (box 3). Wanneer de consument met dit extraatje op de spaarrekening het totale heffingsvrije vermogen van 20.661 euro overschrijdt, moet er 1,2 procent vermogensbelasting worden betaald.

De fiscale vrijstelling in box 3 blijft wel behouden als de werknemer het spaarloon gewoon laat staan op de spaarloonrekening. Daarnaast geldt voor een spaarloonregeling een extra vrijstelling tot een bedrag van 17.025 euro per persoon.

Spaarloonregeling
Via de spaarloonregeling kon jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij worden gespaard, waarbij geld naar een geblokkeerde bankrekening ging. De gespaarde bedragen moesten daar 4 jaar blijven staan. Het totaal bedrag aan spaarloon bedroeg eind 2010 bijna 2,8 miljard euro.
 
Overdrachtsbelasting
Het kabinet schrapt de spaarloonregeling om geld vrij te maken voor het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat is bedoeld als impuls voor de vastgelopen woningmarkt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet