Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarloonregeling en belasting 2008

Auteur: Mister Money Dinsdag 1 januari 2008
Werknemers die deelnemen aan de spaarloonregeling kunnen een deel van hun brutoloon belastingvrij sparen. Om aan de regeling deel te mogen nemen moet je als werknemer zijnde wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. In dit artikel lees je informatie over de spaarloonregeling in 2008.

De spaarloonregeling is door de Nederlandse overheid opgezet. Als een bedrijf de spaarloonregeling aanbiedt, hoeft de werknemer hier niet verplicht aan deel te nemen. Deelname aan de spaarloonregeling kan verstandig zijn omdat de regeling een aantal fiscale voordelen kent. Zo hoeft een deelnemer geen belasting en geen sociale premies te betalen over het spaarloon. Per jaar mag er maximaal 613 euro middels de spaarloonregeling gespaard worden. Het spaartegoed wordt voor een periode van vier jaar op een geblokkeerde rekening vastgezet. Als je spaarloonregeling vrijkomt hoef je over dit bedrag geen 1,2 procent vermogensbelasting te betalen.

Voorwaarden
De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden waaraan bedrijven en werknemers moeten voldoen. Ten eerste moet de spaarloonregeling altijd schriftelijk zijn vastgelegd. Deelname aan de regeling moet mogelijk zijn voor minimaal 75 procent van de werknemers bij een bedrijf. Een werkgever mag werknemers nooit verplichten om aan de regeling deel te nemen. Het bedrag dat met een spaarloonregeling gespaard is moet op een bijzondere spaarrekening worden gestort en deze spaarrekening staat op naam van de werknemer. Het is niet toegestaan om bij meerdere werkgevers deel te nemen aan de spaarloonregeling. Daarnaast moet de werknemer sinds 1 januari 2008 bij de werkgever in dienst zijn, het gaat dus om een vol kalenderjaar.

Spaarloon deblokkeren
In principe staat het geld dat via de spaarloonregeling gespaard is vast voor een periode van vier jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen om je spaarloon eerder op te nemen. Je moet er wel rekening mee houden dat het belastingvoordeel in veel gevallen komt te vervallen. Als je het spaarloon gebruikt voor de aankoop van je eigen woning, voor het betalen van pensioen of lijfrentepremies of voor het starten van een onderneming dan behoud je het belastingvoordeel. Gebruik je het spaartegoed voor onbetaald verlof, scholing of voor de bekostiging van eigen bijdrage kinderopvang, dan komt het belastingvoordeel ook niet te vervallen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Spaarloonregeling en pensioen
Spaarloonregeling, wat is het?
Spaarloonregeling 2012
Spaarloon 2011
Spaarloon 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom