Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarloon 2010

Auteur: Mister Money Vrijdag 22 januari 2010
Sinds jaar en dag bestaat voor werknemers de mogelijkheid om via de werkgever fiscaalvriendelijk te sparen voor later via de spaarloonregeling. Deze regeling is ooit in het leven geroepen om pensioensparen te bevorderen. Het grote succes van de regeling heeft ertoe geleid dat de regeling in de loop der jaren flink versoberd is. In 2010 mag maximaal 613 euro word gespaard via de werkgever.

Jaarlijks mag 613 euro worden gepaard op een geblokkeerde spaarloonrekening. Over dit geld hoef je geen belasting af te dragen. Het geld wordt bruto op een rekening gestort. Indien het geld er vier jaar op heeft gestaan of gebruikt wordt voor een geoorloofd bestedingsdoeleinde mag het vrij worden uitgegeven. Bruto wordt dan netto! Iemand die met zijn inkomen in het 42-procenttarief zit, hoeft over de 613 euro geen belasting te betalen.

Deblokkering
Het geld wordt op een geblokkeerde rekening gestort. Het tegoed kan worden gedeblokkeerd binnen vier jaar als het wordt gebruikt voor een van de volgende doeleinden:
 • De bekostiging van de eigen bijdrage voor kinderopvang;
 • De betaling voor eigen scholingsuitgaven;
 • Betaling van premies voor pensioen, lijfrente of kapitaalverzekeringen;
 • Het starten van een eigen onderneming;
 • Het kopen van een eigen woning;
 • Het bekostigen van het opnemen van onbetaald verlof;
 • En zelfs het beleggen in effecten.
De werkgever moet overigens wel zijn medewerking verlenen aan de deblokkering.

Extra vrijstelling spaarloon 2010
Het vermogen in box 3 wordt met de spaarloonregeling belast met 1,2 procent. Er zijn enkele vrijstellingen. Zo is er ook een extra vrijstelling voor spaartegoeden welke verband houden met de spaarloonregeling tot een bedrag van 17.025 euro per persoon. Zo kan jaarlijks 204 euro worden bespaard.

Spaarloon of levensloop?
Het is door de wetgever niet toegestaan om tegelijkertijd aan de levensloopregeling (fiscaal vriendelijk sparen voor tijdelijke werkonderbreking vσσr de 65) ιn de spaarloonregeling deel te nemen. Er kan wel jaarlijks worden gewisseld.

Tip
Indien je niet deelneemt aan de levensloopregeling, is het verstandig deel te nemen aan de maximale spaarloonregeling. Het gaat niet om grote bedragen, maar het rendement is extreem en er zijn meer dan voldoende doeleinden om het tegoed eventueel voortijdig te deblokkeren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Spaarloonregeling en pensioen
Spaarloonregeling, wat is het?
Spaarloonregeling 2012
Spaarloon 2011
Spaarloonregeling en belasting 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom