Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarloon 2011

Auteur: Mister Money woensdag 26 januari 2011
Als sinds 1994 kunnen werknemers via hun werkgever fiscaalvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Het spaarloon is in het leven geroepen om pensioensparen te bevorderen. Het grote succes van de regeling heeft er echter wel toe geleid dat de regeling in de loop der jaren flink versoberd is.

In 2011 mag nog maximaal 613 euro word gespaard via de werkgever. Over dit geld hoef je geen belasting af te dragen. Tijdens de opbouwfase wordt het geld wordt bruto op een geblokkeerde rekening gestort. Als het geld vier jaar op deze rekening heeft gestaan, komt het spaarloon vrij en mag het worden uitgegeven. Bruto wordt dan netto! Iemand die met zijn inkomen in het 42-procenttarief zit, hoeft over de 613 euro geen belasting te betalen.
 
Deblokkering spaarloon
Het is ook mogelijk om het spaarloon eerder vrij te laten komen. Dit kan echter alleen in overleg met de werkgever en wanneer het geld gebruikt voor één van de wettelijk erkende bestedingsdoelen. Deze wettelijk erkende bestedingsdoeleinden zijn:
 • De bekostiging van de eigen bijdrage voor kinderopvang;
 • De betaling voor eigen scholingsuitgaven;
 • Betaling van premies voor pensioen, lijfrente of kapitaalverzekeringen;
 • Het starten van een eigen onderneming;
 • Het kopen van een eigen woning;
 • Het bekostigen van het opnemen van onbetaald verlof;
 • En zelfs het beleggen in effecten.
 • De werkgever moet overigens wel zijn medewerking verlenen aan de deblokkering.

Extra vrijstelling spaarloon 2011
Het vermogen dat met de spaarloonregeling wordt opgebouwd, wordt in box 3 met 1,2 procent vermogensbelasting. Er zijn enkele vrijstellingen. Zo is er ook een extra vrijstelling voor spaartegoeden welke verband houden met de spaarloonregeling tot een bedrag van 17.025 euro per persoon. Zo kan jaarlijks 204 euro worden bespaard.

Spaarloon of levensloop?
Het is voor een werknemer niet toegestaan om tegelijkertijd aan de levensloopregeling (fiscaal vriendelijk sparen voor tijdelijke werkonderbreking vσσr de 65) én de spaarloonregeling deel te nemen. Er kan wel jaarlijks worden gewisseld.
Indien je niet deelneemt aan de levensloopregeling, is het verstandig deel te nemen aan de maximale spaarloonregeling. Het gaat niet om grote bedragen, maar het rendement is extreem en er zijn meer dan voldoende doeleinden om het tegoed eventueel voortijdig te deblokkeren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Spaarloonregeling en pensioen
Spaarloonregeling, wat is het?
Spaarloonregeling 2012
Spaarloon 2010
Spaarloonregeling en belasting 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom