Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Spaarloonregeling 2012

Auteur: Mister Money dinsdag 17 januari 2012
De spaarloonregeling was een regeling waarmee belastingvrij gespaard kon worden via de werkgever. Deze regeling is per 1 januari 2012 afgeschaft en zal in 2013 worden vervangen door de vitaliteitsregeling. In dit artikel leggen we uit wat de spaarloonregeling inhield en wat de verschillen zijn met de nieuwe vitaliteitsregeling.

Via de spaarloonregeling konden werknemers jaarlijks maximaal 613 euro van hun brutoloon sparen. Zij openden hiervoor een spaarloonrekening via de werkgever. Het opgebouwde geld kwam naar vier jaar vrij en kon dan door de werknemer naar eigen inzicht worden besteed.

Eerder opnemen dan na vier jaar, was alleen mogelijk in enkele door de overheid bepaalde gevallen. Deze wettelijk erkende bestedingsdoeleinden zijn:

 • De bekostiging van de eigen bijdrage voor kinderopvang;
 • De betaling voor eigen scholingsuitgaven;
 • Betaling van premies voor pensioen, lijfrente of kapitaalverzekeringen;
 • Het starten van een eigen onderneming;
 • Het kopen van een eigen woning;
 • Het bekostigen van het opnemen van onbetaald verlof;
 • En zelfs het beleggen in effecten.
 • De werkgever moet overigens wel zijn medewerking verlenen aan de deblokkering.

Fiscaal voordeel

Doordat gespaard werd van het brutoloon daalt het belastbaar inkomen. Dit was extra voordelig als je daardoor net in een lagere belastingschijf terecht kwam. Over het gespaarde tegoed betaal je ook geen vermogensbelasting in box 3.

Vrijval 2012

De spaarloonregeling is per 1 januari 2012 komen te vervallen. Dit wil zeggen dat er niet meer ingelegd kan worden. Het reeds gespaarde tegoed van deelnemers aan de spaarloonregeling viel op diezelfde dag vrij. Het tegoed kan belastingvrij worden opgenomen. Maar de werknemer kan er ook voor kiezen het tegoed te laten staan. Het wordt dan gewoon in jaarlijkse termijnen uitgekeerd tot aan de afgesproken uitkeerdatum, op zijn laatst in 2016. Hij blijft dan tot die datum profiteren van de fiscale vrijstelling in box 3.

Vitaliteitsregeling

Per 1 januari 2013 wordt de vitaliteitsregeling geďntroduceerd. Het belangrijkste verschil met de spaarloonregeling is dat deze nieuwe regeling niet alleen beschikbaar is voor werknemers. Iedere Nederlander kan hiervan gebruik maken. Daarnaast kent de vitaliteitsregeling geen wettelijke bestedingsdoelen. De deelnemer mag zelf bepalen waar hij het geld aan besteed.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Spaarloonregeling en pensioen
Spaarloonregeling, wat is het?
Spaarloon 2011
Spaarloon 2010
Spaarloonregeling en belasting 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom