Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen, wat zijn de mogelijkheden?

Auteur: Mister Money vrijdag 14 februari 2014
Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. Volgens onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek is internetparen veruit de populairste manier om je spaargeld weg te zetten. Natuurlijk is sparen via internet niet de enige spaarvorm. Er zijn veel verschillende spaarmogelijkheden met allerlei verschillende voordelen, voorwaarden en rentes.

De meest eenvoudige spaarvorm is de gewone, direct opneembare spaarrekening. Met deze flexibele spaarvorm kun je op ieder gewenst moment geld storten of opnemen. De rente die je op een gewone spaarrekening ontvangt is variabel. Het hele jaar door mag de bank het rentetarief op je spaargeld wijzigingen. Naast de gewone spaarrekening bestaat er ook de internetspaarrekening. Deze spaarvorm kent over het algemeen een hogere spaarrente dan een normale spaarrekening. Het grote verschil tussen gewoon en internet sparen is dat bij je online sparen “je zaakjes” online kunt regelen. Bankzaken als overschrijven of afboeken worden via het internet gedaan.

Groen sparen
Een andere spaarvorm die veel overeenkomsten vertoont met een gewone spaarrekening is een groene spaarrekening. Wie kiest voor deze groene spaarvorm weet zeker dat zijn spaargeld door de bank alleen in groene projecten wordt gestoken. De rente op een groene spaarrekening is doorgaans hetzelfde als op een gewone, direct opneembare (internet)spaarrekening en in sommige gevallen zelfs hoger. Naast groene spaarrekeningen bestaan er ook groene bankbrieven. Het geld dat via deze spaarvorm wordt gespaard komt uitsluitend terecht bij groenprojecten die door de overheid zijn goedgekeurd. De rente op een groene bankbrief is over het algemeen wat lager, maar dit wordt gecompenseerd door een belastingvoordeel. Je hoeft namelijk geen 1,2 procent vermogensrendement- heffing aan de fiscus te betalen.

Deposito sparen
Een spaardeposito is vooral handig voor mensen die een deel van hun geld voor langere tijd kunnen missen. Het belangrijkste kenmerk van een spaar deposito is dat je spaargeld vaststaat. Je kunt er niet zomaar over beschikken. De looptijd kan variëren van een paar maanden tot wel een paar jaar. Hoe langer het spaartegoed vaststaat, hoe hoger de rente is die je ontvangt. Anders dan bij een gewone of een internetspaarrekening is dat de rente tussentijds niet aangepast mag worden. Daartegenover staat wel dat als je geld wilt opnemen vanuit het spaardeposito je een boeterente moet betalen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Depositogarantiestelsel - Wat is het en hoe werkt het?
Kinderen zijn duur: sparen maar!

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet