Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen, direct opneembaar

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 2 september 2008
Sparen is kortweg een overschot aan geld wegzetten voor kortere of langere tijd, zonder dat er (veel) risico wordt gelopen. Omdat een bank binnen bepaalde grenzen iets met dat beschikbare geld kan doen, wordt een cliënt beloond met rente. Hoe minder flexibiliteit een klant wenst, hoe meer rente er vergoed kan worden. Er zijn veel soorten vormen van sparen. Afhankelijk van het spaardoel, beschikbaarheid en hoogte van het bedrag, dient men zich goed te laten informeren.

Direct opneembaar sparen wil zeggen, dat een cliŽnt altijd direct over zijn spaartegoed kan beschikken, eventueel tegen een kleine onkostenvergoeding.

De oudste vorm van sparen is contant 'in de oude sok'. Het geld is altijd direct beschikbaar en de fiscus heeft er geen zicht open daarom nog altijd populair. Nadeel is dat contant geld inflatie- en diefstal gevoelig is.

Sparen kan via een normale betaalrekening, is altijd direct beschikbaar en is diefstal-veilig. Enkele banken geven een laag rendement over een positief saldo, maar door de inflatie kan het rendement alsnog negatief uitvallen.

Veel mensen hebben daarom de zeer flexibele en dagelijks opvraagbare spaarrekening. Doel is om niet direct benodigd geld even te stallen. Er dient iets meer moeite gedaan te worden om over het geld te beschikken, maar de rente (doorgaans 1x per jaar bijgeschreven) is wel laag en doorgaans ook variabel. online sparen ook wel internet sparen genoemd kent doorgaans een hogere rentevergoeding dan een gewone spaarrekening.

In ruil voor minder flexibiliteit kan een spaarder een iets hogere rente ontvangen. De beperking in flexibiliteit ligt aan minimale stortingen en directe-opname-beperkingen. Bij beide variëren deze doorgaans tussen de € 2000.-- en € 10.000.--. Bij de wens voor een grotere opname, wordt op straffe van een kleine kosten-vergoeding, is een aankondigingtermijn tot enkele maanden geen uitzondering. De rente wordt veelal weer jaarlijks bijgeschreven.

Voordat een cliënt gaat sparen, dient deze zich vooraf te vergewissen van de beperkingen van spaarrekeningen en het doel van zijn spaarbedrag.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wist u dat een deposito een hoger rendement kent?
Sparen, niet direct opneembaar
Internetspaarrekening
Sparen in de kluis
Groene spaarrekening

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet