Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en beleggen: Het rendement

Auteur: Ivo van Vugt maandag 9 december 2013
Bij sparen is de 'hoofdregel': hoe meer beperkingen over je geld, hoe hoger de rentevergoeding zal zijn. Je ontvangt immers een hogere vergoeding omdat je je geld tijdelijk niet (direct) tot je beschikking kunt hebben. Bij beleggen is de 'hoofdregel': hoe hoger de (verwachte) rendementen, hoe groter het risico is dat je een gedeelte van de inleg kunt kwijtraken. Je wordt door de hogere rendementen immers beloond voor het risico dat je gelopen hebt.

Wie van zekerheid houdt, kiest voor sparen. Je weet van tevoren, als je een spaarrekening opent, hoeveel rente je ontvangt. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel geld je over een jaar op je spaarrekening hebt. Het rendement bij een spaarrekening wordt gewoon 'rente' genoemd en wordt periodiek bijgeschreven op de rekening. Het rendement van beleggingen kan uiteenlopen van dividenduitkeringen en verkoopwinst.

Horizon sparen
Bij sparen is je geld meestal (vrij) snel beschikbaar. Hoe langer je je geld wilt afstaan, hoe hoger de beloning zal zijn. Om deze reden wordt op een spaardeposito een hogere rente gegeven dan op een variabele spaarrekening. 

Hoe langer je het geld vast zet, hoe hoger de rente zal zijn. Maar, lang vastzetten heeft ook een nadeel. Als je namelijk het geld op je spaardeposito toch nodig blijkt te hebben, moet je (vaak)een boeterente betalen aan de bank.

Horizon beleggen
De een heeft wat meer geld dan de ander. Indien je van een bepaald geldbedrag niet direct afhankelijk bent om te leven, kun je overwegen om te gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Als je lang hebt moeten zwoegen om een betrekkelijk klein bedrag bij elkaar gespaard te hebben, is het wellicht niet verstandig om specifieke aandelen van een onderneming te kopen.

Beleggen kun je doen uit hobby; je kunt dan dagelijks stukken aan- of verkopen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben een beleggingsrekening of polis om t.z.t. een hypotheek mee af te lossen of als aanvulling op het pensioen. Omdat het termijn waarin het doel gerealiseerd moet worden veelal ver weg ligt, kan beleggen een aantrekkelijke keuze zijn. Naarmate de tijd verstrijkt, zul je afhankelijker worden van de uitkomst; het zal immers een zure appel zijn als 1 jaar voor je pensioendatum de aandelenmarkt instort. Je kan dan ineens al je rendement verliezen.

Wie gaat beleggen kan risico’s nooit helemaal uitsluiten. De rendementen kunnen immers fluctueren en je loopt altijd de kans om (een deel van) je inleg kwijt te raken. De beurs is immers altijd in beweging en de markt kan altijd instorten. Wie belegt kan kiezen voor een bepaald risicoprofiel. De verwachting is dat een hoger risicoprofiel voor een groter rendement zal zorgen. Echter, dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen en beleggen: mogelijkheden en kosten
Switchen tussen sparen en beleggen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers