Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en de belasting, hoe zit dat?

Auteur: Mister Money maandag 4 januari 2016
Als je spaart, bouw je vermogen op. Dat is natuurlijk mooi. Maar wanneer je vermogen boven een bepaalde grens uitkomt, klopt de fiscus bij je aan. Hoe zit dat precies met deze ‘spaarbelasting’? Over je spaartegoeden betaal je belasting in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen, moet je eerst weten wat je vermogen is.

Je vermogen bestaat uit al je bank- en spaartegoeden, beleggingen en eventueel een tweede woning. Van dit bedrag mag je je schulden, zoals een persoonlijke lening, aftrekken als ze groter zijn dan 3.000 euro. Om te bepalen wat nu je gemiddelde vermogen is, moet je je vermogen peilen op 1 januari.

Heffing van 1,2%
De fiscus gaat ervan uit dat je over je vermogen een rendement van 4 procent behaalt. Ongeacht het werkelijke resultaat! Het gaat dus om een fictief rendement. Hierover betaal je 30 procent belasting. Dit komt neer op een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Er geldt wel een vrijstelling voor deze ‘spaarbelasting’, ook wel het heffingsvrije vermogen genoemd. Je betaalt pas belasting als je totale vermogen boven een bedrag van 24.437 euro uitkomt.

Rekenvoorbeeld:
Stel, je hebt in op 1 januari een vermogen van 50.000 euro aan spaartegoeden en je hebt geen schulden. Dan betaal je 306 euro aan vermogensrendementsheffing aan de fiscus.

Je vermogen op 1 januari - €50.000
Vrijstelling (2014) - € 24.437
Grondslag voor heffing50000-24437 € 25.563
Fictief rendement 4% x 25.563 € 1.022
Vermogensrendementsheffing 30% x 1.022€306,76


Fiscale tips:
Heb je een fiscaal partner? Dan mag je het heffingsvrije vermogen aan hem of haar overdragen. Je partner heeft dan recht op een heffingsvrij vermogen van 48.874 euro. Zelf heb je er dan geen recht meer op. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Belastingdienst of via de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Spaarrekeningen voor het goede doel
Spaarplan afsluiten, een slimme keuze?
Bijzondere spaardeposito’s op een rij
Bijzondere spaarrekeningen op een rij

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen