Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en de fiscus 2013

Auteur: Mister Money woensdag 27 februari 2013
De overheid ziet spaargeld als een vorm van inkomen, omdat je rente ontvangt over je spaargeld. Daarom moet je belasting betalen als je eigen vermogen boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Naast de heffingsvrije grens, gelden er nog andere vrijstellingen die de belasting lager kunnen maken. In dit artikel lees je hoe de belasting van spaargeld in 2013 werkt.

Belastbaar en heffingsvrije vermogen 2013
De belasting op spaargeld valt in de belasting box 3. Je berekent je belastbaar vermogen in box 3 door de waarde van je spaargeld, beleggingen en tweede woning bij elkaar op te tellen en hier de vrijstellingen van af te trekken. De belangrijkste vrijstelling is de heffingsvrije grens van 21.139 euro. Voor fiscaal partners ligt deze grens op 42.278 euro. 

Vrijstellingen
Een andere vrijstelling geldt voor schulden, mits deze hoger zijn dan 2.900 euro of 5.800 als er sprake is van fiscaal partnerschap. Deze schulden mogen van het belastbaar vermogen afgetrokken worden.

Ook kun je in aanmerking komen voor een verhoging van het heffingsvrije vermogen.  Als je spaart of belegt met een groencertificaat bedraagt de extra vrijstelling 56. 420 euro per persoon. Ouderen met een inkomen tot 19.895 euro kunnen ook in aanmerking komen voor een extra vrijstelling van maximaal 27.984 euro. Deze vrijstellingen komen  bovenop de bestaande heffingsvrije grens van 21.139 euro. 

Sparen belasting 2013
Heb je na het verrekenen van je vermogen met de vrijstellingen een belastbaar vermogen in box 3, dan betaal je 1,2 procent vermogensrendementsheffing over dit bedrag. Deze belasting is gebaseerd op het uitgangspunt dat je 4 procent rendement haalt uit je vermogen. Hierover moet je 30 procent belasting betalen. Dit komt neer op 1,2 procent belasting. Hierbij maakt het niet uit of je rendement werkelijk 4 procent was, of misschien wel meer of minder.

Peildatum
Het vermogen dat telt in je jaarlijkse belasting, is het vermogen op 1 januari van het betreffende jaar. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken aan schoonzoon of schoondochter?
Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney
Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?
Sparen en de fiscus 2012
Sparen en de fiscus 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen