Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en de fiscus 2009

Auteur: Mister Money Donderdag 18 december 2008
Veel mensen die geld sparen moeten over dit spaartegoed belasting betalen. Een gedeelte van je vermogen is echter belastingvrij. Dit vrije vermogen wordt ook wel het heffingvrije vermogen genoemd. Zodra je de grens van het heffingvrije vermogen overschrijdt, dient er belasting betaald te worden.

Het heffingvrije vermogen wordt ieder jaar aangepast. In 2009 komt dit bedrag uit op 20.661 euro per persoon. Als er sprake is van een fiscaal partnerschap de kunnen de partners het heffingsvrije vermogen aan elkaar overdragen. Dit houdt in dat de ene partner een heffingvrij vermogen heeft van 41.322 euro, terwijl de andere fiscale partner een heffingvrij vermogen van nul euro heeft. Per inwonend en minderjarig kind mag dit bedrag met 2.762 euro verhoogd worden.

Ouderen profiteren van een zogenoemde ouderentoeslag. Mensen die aan het einde van het belastingjaar 65 jaar of ouder zijn komen voor deze toeslag in aanmerking. De hoogte van de ouderentoeslag is van twee factoren afhankelijk: van het inkomen in box 1 en het vermogen. De toeslag kan in 2009 maximaal uitkomen op 27.350 euro.

Gemiddelde vermogen
De Belastingdienst gaat altijd uit van het gemiddelde vermogen. Op twee tijdstippen (1 januari en 31 december) wordt gekeken naar het vermogen in box 3. Deze twee bedragen worden bij elkaar opgeteld en vervolgens door twee gedeeld. Er hoeft pas belasting betaald te worden als het gemiddelde netto vermogen hoger ligt dan het heffingvrije vermogen in box 3. Minderjarigen die geld sparen hoeven zelfstandig geen belasting te betalen over het vermogen in box 3. Hun vermogen wordt bij het vermogen van de ouders opgeteld.

1,2 procent heffing
De Belastingdienst werkt met een standaard rendement van vier procent. Zij gaan ervan uit dat iedereen vier procent rendement ontvangt over het vermogen. Over dit bedrag wordt 30 procent belasting betaald, wat neerkomt op een vermogensrendementheffing van 1,2 procent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken aan schoonzoon of schoondochter?
Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney
Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?
Sparen en de fiscus 2013
Sparen en de fiscus 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet