Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en de fiscus 2010

Auteur: Mister Money Vrijdag 22 januari 2010
De hoogte van het vermogen (ook spaargeld) waarop belastingheffing van toepassing is, wordt vanaf volgend jaar (2011) nog maar aan de hand van één peildatum bepaald. Tot en met dit jaar wordt nog gebruik gemaakt van twee peildata per jaar, op 1 januari en 31 december, waarna een gemiddeld vermogen berekend word. Over dat bedrag wordt dan vier procent belasting geheven.

Om deze nieuwe maatregel te financieren, wordt het heffingvrije vermogen in 2010 niet aangepast. De verwachting is dat dit volgend jaar, net als in voorgaande jaren, wel weer geïndexeerd wordt. In 2010 blijft de hoogte van het heffingvrije vermogen dus in ieder geval staan op € 20.661. Dat wil zeggen dat je ook dit jaar over de eerste € 20.661 van je spaargeld geen belasting hoeft te betalen.

Er zijn echter wel een aantal mogelijkheden om dat bedrag te omzeilen. Wie bijvoorbeeld kinderen heeft die op 1 januari van het betreffende aangiftejaar minderjarig zijn, kan zijn heffingvrije vermogen verhogen met € 2.762 per kind. Is er sprake van fiscaal partnerschap, dan geldt dat bedrag gezamenlijk voor beide partners. Zo niet, of slechts voor een deel van het kalenderjaar, dan wordt het heffingvrije vermogen van beide ouders verhoogd met € 1.381. Let er wel op dat spaargeld van minderjarige kinderen ook tot het gemiddeld vermogen van de ouders wordt gerekend.

Overigens kan fiscaal partnerschap ook zonder kinderen een verschil maken betreffende de belastingbetaling over spaargeld. Partners kunnen namelijk het heffingvrije vermogen aan elkaar overdragen. In dat geval geldt voor de ene partner een bedrag van € 41.322 euro en voor de andere partner een bedrag van nul euro. Heb je dus gezamenlijk spaargeld, dan kan het handig zijn dit namens één persoon aan te geven bij de Belastingdienst.

Mensen die aan het eind van het belastingjaar 65 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor een ouderentoeslag op het heffingvrij vermogen. Die bedraagt maximaal € 27.350 en is afhankelijk van het inkomen in box 1 en het vermogen in box 3.

Wat ook helpt om de drempel te omzeilen, is je spaargeld voor het einde van het jaar te verminderen. Stel grote aankopen daarom als het kan uit tot de laatste maanden van het jaar waarover je aangifte moet doen. Tenzij je spaartegoed hiervoor al te groot is en het daarom niet meer uitmaakt hoeveel je uitgeeft natuurlijk

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken aan schoonzoon of schoondochter?
Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney
Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?
Sparen en de fiscus 2013
Sparen en de fiscus 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen