Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen en de fiscus 2011

Auteur: Mister Money vrijdag 21 januari 2011
De hoogte van het spaargeld waarop belastingheffing van toepassing is, wordt sinds 2011 nog maar aan de hand van één peildatum bepaald. Dit is 1 januari van het betreffende belastingjaar. Voor het vaststellen van het belastbaar vermogen werden tot dit jaar nog gebruikt. Op 1 januari en 31 december werd het vermogen gepeild waarna een gemiddeld vermogen berekend werd. Over dat bedrag wordt dan vermogensbelasting geheven.

Naast deze verandering is ook in 2011 het heffingsvrije vermogen weer opnieuw vastgesteld. Het bedrag dat je belastingvrij kunt sparen is verhoogd naar 20.785 euro. Dat wil zeggen dat je dit jaar over de eerste € 20.785 van je spaargeld geen belasting hoeft te betalen.

Er zijn echter wel een aantal mogelijkheden om dat bedrag nog wat te verhogen. Wie bijvoorbeeld kinderen heeft die op 1 januari van het betreffende aangiftejaar minderjarig zijn, kan zijn heffingvrije vermogen verhogen met € 2.779 per kind. Is er sprake van fiscaal partnerschap, dan geldt dat bedrag gezamenlijk voor beide partners. Zo niet, of slechts voor een deel van het kalenderjaar, dan wordt het heffingvrije vermogen van beide ouders verhoogd met € 1.390. Let er wel op dat spaargeld van minderjarige kinderen ook tot het gemiddeld vermogen van de ouders wordt gerekend.

Overigens kan fiscaal partnerschap ook zonder kinderen een verschil maken betreffende de belastingbetaling over spaargeld. Partners kunnen namelijk het heffingvrije vermogen aan elkaar overdragen. In dat geval geldt voor de ene partner een bedrag van € 41.570 euro en voor de andere partner een bedrag van nul euro. Heb je dus gezamenlijk spaargeld, dan kan het handig zijn dit namens één persoon aan te geven bij de Belastingdienst.

Mensen die aan het eind van het belastingjaar 65 jaar of ouder zijn, komen in aanmerking voor een ouderentoeslag op het heffingvrij vermogen. Die bedraagt maximaal € 27.516 en is afhankelijk van het inkomen in box 1 en het vermogen in box 3.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken aan schoonzoon of schoondochter?
Belasting over spaargeld 2014 - Regels en tips - MisterMoney
Inkeerregeling Belastingdienst - Hoe werkt het?
Sparen en de fiscus 2013
Sparen en de fiscus 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen