Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen kan consument geld kosten

Auteur: Mister Money Vrijdag 2 april 2010
Bijna de helft van de in Nederland aangeboden spaarrekeningen kost de consument momenteel geld, dit door de lage rente. In het eerste kwartaal van 2010 zijn de variabele spaarrentes in Nederland verder gedaald. Hierdoor is sparen nauwelijks nog rendabel te noemen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de renteontwikkeling van in Nederland aangeboden spaarrekeningen door de website Spaarrente.nl.

Met de huidige rentetarieven die banken bieden op hun spaarproducten is sparen nauwelijks nog winstgevend te noemen. Hierbij spelen de vermogensrendementsheffing van 1,2% (voor spaartegoeden boven 20.661 euro) en de inflatie (0,8% in februari 2010 ) een belangrijke rol. Je hebt momenteel een minimale rente nodig van 2,00% om je spaargeld boven de 20.000 euro te laten renderen. Het aantal spaarrekeningen met een rentevergoeding beneden de 2,00% is in het afgelopen kwartaal flink gegroeid.

Het Centraal Planbureau voorspelt dat het inflatiecijfer in 2010 gaat oplopen tot 1,25%. Een hogere inflatie in combinatie met een lage spaarrente betekent dus dat je spaargeld per saldo minder waard wordt. “In feite holt de inflatie je spaargeld verder uit”, aldus Spaarrente.nl.

De laagste rentevergoeding van de onderzochte spaarrekeningen wordt al enige tijd uitgekeerd door de Friesland Bank. De Profijtplusrekening kent een basisrente van 0,75%. Consumenten die hier hun spaargeld hebben staan lijden verlies, want zelfs de inflatie wordt niet gecompenseerd. Een van de hogere rentes op dit moment in Nederland, is met 2,40% de Allianz Pro-spaarrekening. Ter illustratie, de rente op deze rekening daalde met 0,45%, wat een rendementsverlies oplevert van ongeveer 20% binnen een periode van drie maanden voor de consument. Dit terwijl een jaar geleden spaarrekeningen met een variabele rente van 4,50% geen uitzondering waren.

Euribor
De verder gedaalde spaarrente ligt in lijn met de gedaalde euriborrente. Dit is het tarief waartegen banken elkaar leningen verstrekken. De ontwikkeling van de spaarrente is deels gekoppeld aan de euribor. Wanneer de euribor weer gaat stijgen, zou dit indirect kunnen betekenen dat de spaarrentes ook omhoog gaan. Het is daarom verstandig om het euribortarief en de spaarrentes goed in de gaten te houden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet