Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen: langer vast lang niet altijd voordeliger

Auteur: Mister Money Donderdag 19 februari 2009
De spaarrentes op spaardeposito’s zijn de afgelopen maanden flink gedaald. Opvallend is dat deposito’s met een rentevast periode van één jaar op dit moment vaak een hogere rentevergoeding kennen, dan spaardeposito’s waar je geld voor twee of drie jaar vast staat. Deze renteontwikkeling heeft te maken met de renteontwikkeling op de kapitaalmarkt. Er is momenteel meer vraag naar korte termijn geld, waardoor het langer vastzetten van je spaargeld minder aantrekkelijk is geworden voor banken. Ook de vraag van de consument speelt een rol.

Uit een rentevergelijking van Mister Money blijkt dat spaardeposito’s met een rentevast periode van een jaar vaak voordeliger zijn dan deposito’s waar je geld voor twee, drie of in sommige gevallen zelfs vijf jaar onderbrengt. Van de vijftien onderzochte spaardeposito’s hebben acht aanbieders de hoogste spaarrente bij een rentevast periode van een jaar.

Ondanks de vele renteverlagingen van de afgelopen tijd zijn de spaarrentes nog steeds aan de hoge kant. Vooral kortlopende deposito’s en gewone spaarrekeningen kennen nog altijd een aantrekkelijke spaarrente. Wie zijn spaargeld voor een iets langere periode wil vastzetten, moet bij een aantal banken genoegen nemen met een iets lagere rente. “Doordat veel banken op dit moment liquiditeit nodig hebben zijn de rentepercentages op de korte termijn extreem hoog in vergelijking met 1 jaar gelden”, aldus Klaas Wilting.

Inverse rente
Volgens SNS bank is er sinds de kredietcrisis sprake van een inverse rente situatie. Dat wil zeggen dat de korte rente hoger ligt dan de lange rente. Banken zijn op zoek naar korte termijn geld. Aangezien banken elkaar nauwelijks nog geld uitlenen, wordt er bij de spaarders aangeklopt. Banken kunnen zo geld uit de markt halen. Ons spaargeld is een belangrijke bron van financiering voor banken die niet meer terecht kunnen op de kapitaal- en geldmarkt. Het korte termijn geld dat de banken via spaarders binnenhalen kan weer worden teruggezet in de markt, het geld kan onder gebruikt worden voor het verstrekken van leningen.

Een andere reden waarom kortlopende spaardeposito’s en gewone spaarrekeningen met een variabele rente een hoger rentepercentage kennen, heeft te maken met de vraag van de consument. “De consument wil het spaargeld niet lang vastzetten, mensen kiezen voor zekerheid en willen bij hun spaargeld kunnen. Daar sluiten wij onze producten op aan”, laat Karin van der Pol van ING Bank weten.

Toekomst
Een omgekeerde rente situatie komt niet vaak voor en is volgens economen vaak van korte duur. Hoelang deze inverse situatie nog aanhoudt is van een aantal factoren afhankelijk. Zodra het vertrouwen tussen de banken onderling hersteld is en zij elkaar weer geld durven uitlenen, zullen banken het korte termijn geld van de spaarder minder hard nodig hebben. Hierdoor kunnen de rentes op kortlopende spaardeposito’s en variabele spaarrentes weer snel dalen.

Daarnaast speelt de Europese Centrale Bank (ECB) een grote rol. Vorige renteverlagingen van de ECB leidden ook tot dalende rentes op spaarrekeningen en deposito’s. Sparen op een spaardeposito kan hierdoor toch aantrekkelijk zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet