Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Help, mijn pensioen wordt gekort! Sparen voor aanvullend pensioen

Auteur: Mister Money dinsdag 7 september 2010
Door de problemen met de dekkingsgraad van de pensioenfondsen in ons land, is er een grote kans dat jouw pensioenfonds in 2011 of 2012 de uitkering gaat korten. Wat kun je zelf doen om je oudedagsuitkering veilig te stellen?

Er bestaan in Nederland verschillende spaar- en verzekeringsvormen waarmee je een extraatje kunt opbouwen voor na je pensioen. Sommige producten zijn speciaal gericht op de oudedagsvoorziening, zoals de lijfrente en banksparen. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere spaarproducten.

Lijfrente
Als je een levensverzekering afsluit om hiermee kapitaal op te bouwen voor later, wordt dit een lijfrente genoemd. Het voordeel van deze manier van pensioensparen is dat je zelf kiest op welke manier het wordt uitgekeerd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een maandelijkse uitkering vanaf je 65e.

Wanneer je een pensioengat hebt, kun je de premies voor de lijfrente ook nog (gedeeltelijk) aftrekken van de belasting. Ook de periode dat de lijfrente loopt kun je zelf bepalen. Je kunt kiezen voor een levenslange looptijd, maar je kunt de lijfrente ook voor bijvoorbeeld vijf of tien jaar afsluiten.

Je bouwt een lijfrente op door een periodieke premie te betalen, maar je kunt ook een groter bedrag ineens storten, dit heet een koopsompolis. Een koopsom kan handig zijn wanneer je je pensioentekort snel voor een aantal jaren wilt aanvullen. Je moet het geld dat hiermee vrijkomt wel over minimaal over vijf jaar spreiden. Dit wordt ook wel de direct ingaande lijfrente genoemd.

Banksparen
Via een lijfrente spaar je via een verzekeraar voor je oude dag. Een alternatief hiervoor is banksparen. Deze vorm is in 2008 in het leven geroepen om het ook mogelijk te maken via een bank voor je oude dag te sparen. Hierdoor is er meer concurrentie ontstaan op de markt voor pensioensparen.

Verder lijkt banksparen eigenlijk veel op de lijfrente. Ook bij banksparen kan er tijdens de opbouwfase gekozen worden voor een periodieke inleg of een eenmalige inleg. Het geld wordt op een geblokkeerde rekening gestort en kan zowel gespaard als belegd worden. Bij sparen heb je een gegarandeerd rendement over het geld. Als je kiest voor beleggen kan het rendement hoger uitpakken, maar ook lager. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen op de beurs.

Ook bij banksparen is de inleg aftrekbaar van de belasting als je kunt aantonen dat je een pensioengat hebt en geldt er een minimale uitkeringsperiode van vijf jaar. Het verschil met een lijfrente is wel dat je niet kunt kiezen voor een levenslange uitkering.

Spaarloon
Een andere spaarvorm die je kunt inzetten om je pensioen aan te vullen is de spaarloonregeling. Via deze regeling kun je fiscaal voordelig sparen via je werkgever door een gedeelte van het brutoloon op een geblokkeerde rekening te laten zetten. Je kunt maximaal 613 euro per jaar sparen. Het geld blijft vier jaar vast staan, daarna valt het vrij en kun je het gebruiken als pensioenuitkering.

Naast het rendement dat je op deze manier verdient, is het spaarloon een voordelige spaarvorm, omdat je spaargeld via deze regeling is vrijgesteld van de vermogensbelasting.

Andere mogelijkheden
Tot slot kun je er natuurlijk nog voor kiezen een van de vele andere spaarproducten af te sluiten, zoals een spaarrekening of een spaardeposito. Je kunt dan niet profiteren van fiscale voordelen, maar hebt wel meer zeggenschap over hoe en wanneer je het geld wilt gebruiken. Beleggen blijft ook een optie, maar daar kleven wel meer risico's aan.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet