Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Speciale hypotheek wint snel terrein

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Maandag 1 oktober 2007
Meer en meer mensen met schulden of een variabel inkomen weten toch een hypotheek af te sluiten. Ze doen dat bij specialistische partijen die zogenoemde non-conforming ofwel speciale hypotheken verstrekken. Deze hypotheekaanbieders groeien als kool want ook hun doelgroep groeit jaar na jaar. De reguliere banken lijken vooralsnog niet te reageren op deze groeiende markt.

Een non-conforming hypotheek is een speciale hypotheek voor mensen die niet bij een reguliere bank terecht kunnen. Bijvoorbeeld doordat ze een notering hebben bij het BKR of omdat ze een variabel inkomen verdienen bijvoorbeeld als freelancer, startende ondernemer of flexwerker.

Het aandeel van verstrekkers van speciale hypotheken is op de totale Nederlandse hypotheekmarkt weliswaar klein, circa 1 à 2 procent. Maar hun aandeel groeit flink. Volgens een inventarisatie van de Volkskrant zelfs met tientallen procenten per jaar. Bij markleider ELQ Hypotheken is deze groei duidelijk merkbaar. De aanbieder heeft in de eerste helft van dit jaar 80 procent meer hypotheken verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nog grotere groei
ELQ verwacht dat de groei zal doorzetten en dat de totale markt van non-conforming hypotheken in de toekomst nog veel groter zal groeien. Ook Sparq, aanbieder van specialistische hypotheken, is die mening toegedaan. “Reguliere banken kennen nogal een traditionele procedure bij het verstrekken van een hypotheek. Ze zijn niet ingericht op zo’n specifieke doelgroep”, zegt hoofd marketing Sander van Doorn van Sparq. “Tegelijkertijd zien we de doelgroep wel flink groeien. Zo komen er jaarlijks vele freelancers bij”.

Specifieke doelgroepen
In Nederland zijn er drie partijen actief die non-conforme hypotheken verstrekken: ELQ, Sparck en Hypotrust. Alle drie richten ze zich (ook) op mensen die problemen hebben (of hebben gehad) met het betalen van hun aflossingen waardoor ze een negatieve BKR-codering hebben gekregen. Een hypotheek bij een reguliere bank is voor deze mensen nagenoeg onmogelijk. Daarnaast richten de aanbieders zich op mensen met een variabel inkomen zoals startende ondernemers zonder jaarcijfers, freelancers en werknemers met een tijdelijk contract. Zij kunnen geen vast inkomenspatroon aan de bank overleggen omdat hun inkomsten variëren. Op de reguliere hypotheekmarkt hebben ze niet tot nauwelijks kans.

Meer BKR-coderingen en ondernemers
Beide doelgroepen groeien gestaag. Op dit moment staan er volgens het BKR in totaal 630.000 Nederlanders als wanbetaler geregistreerd. Terwijl er in 2002 nog zo’n 450.000 mensen met een negatieve BKR-codering waren. De kans is groot dat hun aantal in de toekomst verder toeneemt als betalingsachterstanden eerder geregistreerd gaan worden. En ook huur- energieschulden gemeld gaan worden bij BKR. Ook het aantal startende ondernemers groeit jaar na jaar. Vorig jaar startten nog ruim 90.000 Nederlanders een eigen zaak. In 2005 waren dat er nog 80.700. In totaal zijn er ruim 970.000 zelfstandigen werkzaam in Nederland.

Toch bij de bank?
De reguliere banken reageren vooralsnog niet op de ontwikkelingen op deze alternatieve hypotheekmarkt. Ondanks het steeds grotere potentieel aan klanten. Een hypotheekaanvraag van iemand met een BKR-notering wordt meestal standaard afgewezen. Zo verkoopt SNS bank verkoopt een resoluut nee aan mensen met welke BKR-code dan ook. Andere banken zijn iets coulanter. Zo laat Postbank weten dat een BKR-notering niet per definitie een afwijzing inhoudt, “maar vaker wel dan niet”. ABN AMRO geeft aan dat een BKR-codering niet altijd een afwijzing betekent. Maar een standaard is hier volgens de bank niet voor te geven.

Lees verder: BKR-code, wat doet de bank?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
BKR-code, wat doet de bank?
Ook speciale hypotheek niet altijd verstrekt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet