Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Speurtocht naar Pensioen-Polis

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 26 april 2005
Een werkgever is niet verplicht om zijn werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Als jouw werkgever geen regeling getroffen heeft dan moet je er dus zelf voorzorgen dat je er later ook warmpjes bij zit. Ook DGA’s en zelfstandige ondernemers moeten voor hun eigen oudedagvoorziening zorgen. Een pensioenpolis kan hieraan bijdragen.

Een pensioenpolis is een langlopend contract. Een dergelijke contract kan voor een periode tussen de 25 en 40 jaar geworden afgesloten. Aangezien de polisnemer over een lange periode premie betaalt kan het pensioenbedrag aardig oplopen. Doorgaans wordt er bij een pensioenpolis dan ook gekozen voor een levenslange periodieke uitkering. Hoe hoog deze uitkering is, is natuurlijk afhankelijk van de premiehoogte. Hoe later je begint met pensioensparen, hoe minder je opbouwt.

Als je jaarlijks een stabiel inkomen hebt dan kan je kiezen voor een vaste jaarpremie. Is je kom ieder jaar weer anders (variabel) dan is het verstandig om te kiezen voor een variabele jaarpremie.

Kosten
Het pensioeninkomen is niet alleen afhankelijk van de hoogte van de premie die je betaalt. Natuurlijk worden er voor een pensioenpolis ook kosten ingehouden. Het overige deel kan worden gespaard of worden belegd in fondsen of een combinatie van beide. Door de kosten, rentepercentages en beleggingsresultaten kunnen de eindopbrengsten per maatschappij nogal verschillen.

Zo krijg je ondermeer te maken met aan en verkoopkosten van fondsen. Daarnaast moet het bedrijf waar je de polis hebt afgenomen ook hun personeel betalen, de winst en eventuele afsluitprovisie voor een tussenpersoon. Deze worden doorlopend of eenmalig vooraf onttrokken uit de premie. Dit laatste kan nadelig uitpakken, omdat de eerste premie het langst rendeert. In de financiële bijsluiter is te lezen hoeveel kosten er worden ingehouden. Vraag deze daarom altijd vooraf op.

Sparen
Met de premie kan worden gespaard tegen een vast rentepercentage. Daarnaast bieden veel maatschappijen jou de mogelijkheid op renteparticipatie of winstdeling. Dit komt bovenop de vaste rente. Je speelt dan erg op safe en de opbrengst is gegarandeerd. Wil je iets minder graag “op safe” spelen. Dan kan je er ook voor kiezen op fondsparticipaties aan te kopen.

Ook zijn er maatschappijen die een garantierendement geven op premies die worden belegd in fondsen. Daarbovenop kan een hoger rendement worden behaald uit beleggingen. Deze garanties en opbrengsten kunnen per maatschappij nogal verschillen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen