Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Staat de vrije zorgkeuze op de tocht?

Auteur: Mister Money woensdag 27 februari 2013
Minister Edith Schipper van Volksgezondheid wil zorgverzekeraars de mogelijkheid geven om bij niet-gecontracteerde zorg zelf te bepalen wat ze vergoeden. Nu is het wettelijk zo geregeld dat wanneer je een naturaverzekering hebt en je kiest voor een zorgaanbieder die niet is aangesloten bij je verzekeraar, de zorgverzekeraar altijd minimaal 80 procent moet vergoeden van wat je zou krijgen bij een gecontracteerde aanbieder.

Als het aan minister Schippers ligt, wordt de 80 procent losgelaten en mogen zorgverzekeraars zelf bepalen hoeveel ze vergoeden. Dit kan 80 procent zijn, maar ook 50 of zelfs helemaal niets. Hierdoor wordt vrije zorgkeuze voor mensen met een naturaverzekering ernstig bedreigd. Zij kunnen als dit voorstel wordt aangenomen geen eigen arts meer kiezen, tenzij zij een aanzienlijk deel van de kosten zelf betalen wanneer deze niet gecontracteerd is.

Een naturaverzekering wil zeggen dat een zorgverzekeraar direct de kosten voor de zorg betaalt aan de zorgaanbieder. Je hoeft dan zelf geen rekeningen door te sturen of bedragen voor te schieten, zoals bij een restitutieverzekering vaak het geval is. Bij een restitutieverzekering betaal je doorgaans meer premie dan voor een naturaverzekering, maar daar staat tegenover dat je altijd de volledige vergoeding krijgt, ook als je niet kiest voor een gecontracteerde aanbieder.

Een alternatief voor wie toch zijn eigen arts wil blijven kiezen, is dus het afsluiten van een restitutieverzekering voor de zorgkosten. Maar….het kabinet heeft nog een plan opgenomen in het regeerakkoord met betrekking tot de vrije zorgkeuze. Ze wil dat alle basisverzekeringen volledig naturapolissen worden. Dit zou betekenen dat je voor de basisverzekering niet meer kan kiezen voor een restitutieverzekering en in de toekomst wellicht dus ook niet meer zelf kunt kiezen naar welke dokter je gaat, tenzij je een aanzienlijk deel van de kosten zelf betaalt.

Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn zolang zorgverzekeraars met genoeg aanbieders een contract hebben, maar het blijft toch vervelend als de arts van jouw keuze daar niet tussen zit. In de online zorggids van je verzekeraar kun je zien welke aanbieders gecontracteerd zijn. Controleer dit bij voorkeur altijd voordat je een verzekering afsluit, zo voorkom je dat je als je zorg nodig hebt niet terecht kunt bij de arts of behandelaar van jouw voorkeur.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet