Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Stijging huizenprijs zwakt af

Auteur: Mister Money Woensdag 22 oktober 2008
Verkochte bestaande woningen waren in september 2008 ongeveer 2,5 procent duurder in vergelijking met september 2007. Dit is de kleinste prijsstijging sinds het Kadaster en het CBS begonnen met het meten van prijsstijgingen. Alleen augustus 2003 kende eenzelfde kleine stijging.

Twee-onder-een-kapwoningen lieten met 3,4 procent de grootste stijging zien. De prijs van een hoekwoning steeg met gemiddeld 1,9 procent het minst. De huizenprijzen stegen in heel Nederland, al was het stijgingspercentage in de provincies Zeeland en Flevoland heel erg klein.

VEH: Overheid moet ingrijpen
De prijs van een bestaande koopwoning is in september met 0,6 procent gedaald vergelijken met augustus dit jaar. De Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid een aantal maatregelen neemt om te voorkomen dat de Nederlandse huizenmarkt verder in het slop raakt. Zo willen zij dat de overdrachtsbelasting (tijdelijk) gehalveerd wordt naar 3 procent. Volgens de Verenging zorgt de hoge overdrachtsbelasting ervoor dat mensen minder snel van woning wisselen. De huidige overdrachtsbelasting van 6 procent leidt bij aankoop tot een vermogensverlies. Doordat woningen niet meer zo snel in waarde stijgen wordt dit verlies minder snel goedgemaakt dan voorheen.

Daarnaast wil de Vereniging dat de grens voor Nationale Hypotheek Garantie verruimt wordt. Het huidige NHG-bedrag ligt op 265.000 euro, de VEH wil graag zien dat dit bedrag per direct verhoogd wordt naar 350.000 euro. Door het NHG-bedrag te verhogen stijgt het aantal woningen dat onder de garantieregeling valt van 60 naar 80 procent. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat hypotheekverstrekkers minder terughoudend zijn bij het verschaffen van hypothecaire leningen. Huizenkopers die kiezen voor een lening met NHG profiteren zelf van een rentekorting. Het voordeel voor de kredietverstrekker is dat bij gedwongen verkoop de bank volledige zekerheid heeft op terugbetaling en dus geen risico loopt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet