Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Stop de tophypotheek?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 28 april 2009
Dat was toch even spannend in hypothekenland, vorige week. Op dinsdag presenteerde de AFM haar jaarverslag en kwam zomaar – out of the blue – met de mededeling dat ze banken het verstrekken van tophypotheken zou gaan verbieden. En wel snel, de inschatting was dat het binnen een maand geregeld moest zijn.

De wereld stond op z’n kop. Tenminste, de wereld waarin het draait om huizen en hypotheken. Hypotheekadviseurs, makelaars en woningbouwers noemden het direct ‘de doodsteek voor de woningmarkt’. Die doodsteek zou dan ook van toepassing zijn op vele bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van huizen en het verstrekken van hypotheken.

In dit verhaal zijn tophypotheken alle hypotheken die hoger zijn dan de verkoopwaarde van de woning. Als je bij de aankoop van een huis niet meer kunt lenen dan de koopsom zul je de kosten koper zelf moeten betalen. Dat is op zich niet zo’n gek idee, maar de praktijk is op het moment nu eenmaal zo dat met name starters een dergelijk bedrag helemaal niet tot hun beschikking hebben. Een huis van € 200.000 betekent een benodigde som van € 15.000 tot € 20.000. Helaas hebben starters zulke spaarsaldi vaak niet. Dus zouden ze niet kunnen kopen. Terwijl starters op het moment nu juist de groep vormen die de woningmarkt nog enigszins in leven houdt. Paniek alom dus.

Die paniek werd al snel weggenomen door staatssecretaris Jan Kees de Jager. In een spoeddebat in de Tweede Kamer op donderdag maakte hij duidelijk dat er geen sprake zou zijn van een verbod op tophypotheken. Alle betrokken partijen gerustgesteld, voor zover je kunt spreken van een gerust gevoel in de huidige situatie.

Toch is het wel een onderwerp dat de moeite waard is om goed over na te denken. Moet het eigenlijk wel zo zijn dat iedereen zonder inbreng van eigen middelen een woning kan kopen? Is het niet beter als je inderdaad een som eigen geld moet meenemen? Daar kom ik nog wel een keer op terug!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet