Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Stoppen op 65e voor jongeren fors duurder

Auteur: Mister Money woensdag 29 september 2010
Ben je 25 en wil je op je 65e stoppen met werken? Dan zul je genoegen moeten nemen met een fors lager pensioen. Jouw pensioen zal dan namelijk nog niet eens de helft zijn van je laatstverdiende loon. Dat blijkt uit een berekening van verzekeraar Delta Lloyd.

Volgens het pensioenakkoord, dat de sociale partners dit voorjaar hebben gesloten, stijgt de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 en vervolgens met de levensverwachting mee. Ieder vijf jaar wordt bekeken of de leeftijd aangepast moet worden.
 
Delta Lloyd berekende wat dit akkoord betekent voor mensen die nu 25, 35, 45 en 55 jaar zijn en toch op hun 65e jaar met pensioen willen gaan. En 25-jarige die over veertig jaar stopt met werken, ontvangt 46 procent van het laatstverdiende inkomen. Voor 35-, 45- en 55-jarigen komt dat neer op respectievelijk 56; 58,1; en 60,2 procent.

De verzekeraar ging bij haar berekening uit van een startsalaris van 20.000 euro voor een werknemer die nu 25 jaar is en het middelloonpensioen ontvangt. In de berekening is ook rekening gehouden met carrière, inflatie en cao-stijgingen. Daarnaast is Delta Lloyd uitgegaan van een stijging van de pensioenleeftijd naar 69 jaar in 2050.

Dat het pensioen lager uitpakt als je toch op 65-jarige leeftijd met pensioen wilt gaan, heeft twee oorzaken volgens de verzekeraar. Enerzijds wordt de AOW levenslang ieder jaar gekort met 6,5 procent voor mensen die na 2020 eerder met pensioen gaan dan de wettelijk voorgeschreven pensioenleeftijd. Anderzijds geldt dat wanneer je eerder met pensioen gaat, het aanvullende pensioen lager uitpakt, omdat de uitkering eerder ingaat en over een langere periode wordt uitgesmeerd.

Het pensioenakkoord van sociale partners moet nog wel worden overgenomen door het nieuwe kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. De kans dat het pensioenakkoord wordt meegenomen in het regeerakkoord dat deze partijen waarschijnlijk morgen gaan presenteren, is vrij groot.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet