Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Strategisch sparen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 18 maart 2009
Wat ik heel grappig vind is dat er in deze tijden van crisis zoveel aandacht is voor het onderwerp sparen. Wil je nu pas actief gaan sparen voor slechte tijden, dan ben je natuurlijk vaak al te laat. Kennelijk moeten veel mensen de hete adem van problematische situaties in hun nek voelen om zich te beseffen dat sparen verstandig is en ook wat aandacht vergt.

Als kind begin je met kleingeld in een spaarpot. De inhoud gaat dan af en toe naar de bank. Oudere kinderen nemen die omweg al niet meer: hun zak- en/of kleedgeld krijgen ze op hun rekening gestort en ze hebben een eigen pinpas om uitgaven mee te doen. Met een spaarrekening ernaast om te reserveren voor grotere uitgaven. Geld overboeken naar de spaarrekening en daar alleen aankomen voor je spaardoel of als het écht nodig is, dat leren jongeren als het goed is. Nog beter is structureel sparen: aan het begin van de maand al geld overboeken naar de spaarrekening – zodat je gewoon minder hebt om uit te geven. Houd je dan nog steeds over, dan gaat ook dat overschot weer apart. Wie van jongs af aan zo met geld is omgegaan heeft meestal wel een spaarsaldo beschikbaar.

Dat spaarsaldo staat op die spaarrekening, daar heb je verder geen omkijken naar. Of is het verstandig om er af en toe toch naar om te kijken? Een soort van spaaragenda zou eigenlijk goed zijn. Waarin je voor jezelf ziet hoeveel je spaart en waar dat toe leidt als je dat netjes volhoudt. Die je ook een signaal geeft wanneer een deposito gaat aflopen – niet iedere bank waarschuwt je immers en automatische verlenging is zomaar opeens gebeurd. De agenda plant dan ook een periodieke spaarcheck voor je. Zodat je elke paar maanden een herinnering krijgt dat je even moet nagaan hoe het staat met de rente van jouw spaarrekening(en) .

Overigens is het niet altijd slim om bij iedere renteverandering je geld meteen over te boeken naar een andere bank, die op dat moment de hoogste rente heeft. Als je dat al te veel doet ben je het rentevoordeel al snel weer kwijt aan eventuele valutadagen. Het rentevoordeel is immers vaak van korte duur: de bank met de hoogste rente kan ook een verlaging doorvoeren.

Strategisch sparen is vooruit kijken, naar de lange termijn. Daarbij is de opbrengst van belang, maar zeker ook structuur in je spaargedrag.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 



Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet