Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Strengere regels voor banken

Auteur: Mister Money maandag 13 september 2010
Banken moeten over vijf jaar fors meer eigen geld in kas hebben. Dat staat in het Basel III akkoord dat zondagavond door toezichthouders en centralebankdirecteuren is gesloten. Hierdoor moeten banken in de toekomst beter bestand zijn tegen een financiŽle crisis.

De Ďcore tier 1 ratio' een maat die de kapitaalsterkte van een bank weergeeft, moeten volgens het akkoord omhoog naar 7 procent voor risicodragende activa van de bank. Dit is inclusief het behoud van een kapitaalbuffer. Momenteel ligt deze ratio nog op 2 procent.

De gedachte die de banken en toezichthouders hebben achter het verhogen van de kapitaaleisen is dat banken een grote buffer moeten hebben voor economisch slechte tijden. De nieuwe regels gaan uit van een ratio van 4,5 procent en een aanvullende kapitaalbuffer van 2,5 procent. Banken die niet boven de buffer kunnen blijven, moeten bonussen en dividenduitbetalingen stop zetten.

De nieuwe regels worden gefaseerd ingevoerd, daarmee wordt begonnen in januari 2013. Twee jaar later moeten ze volledig van kracht zijn. De aanvullende kapitaalbuffer van 2,5 procent wordt ingevoerd tussen januari 2016 en 2019.

Overheidsteun in de vorm van kapitaalinjecties in banken mogen langer blijven bestaan, hebben de toezichthouders en directeuren beslist. De injecties mogen worden verlengd tot januari 2018.

De grote Nederlandse banken hebben tevreden gereageerd op het akkoord en verwachten dat zij de nieuwe, strengere, kapitaaleisen wel binnen de gestelde termijn kunnen behalen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet