Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Studiefinanciering aanvragen: hoe doe je dat?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 13 augustus 2009
De vakantie begint al een aardig eind te vorderen: in de eerste regio gaan de basisscholieren volgende week alweer naar school. Oudere scholieren en studenten hebben meestal wat langer vakantie, maar ook zij moeten er binnenkort weer aan geloven. Daarbij zijn er ongetwijfeld een aantal die zich voor het eerst op het studentenpad begeven. De meesten hebben recht op studiefinanciering van de overheid Ė ze moeten alleen niet vergeten dat aan te vragen. Je krijgt het niet vanzelf op je rekening gestort!

Studiefinanciering van de www.informatiebeheergroep.nl (IB Groep) in Groningen is er voor veel verschillende groepen. Wie 18 jaar is geworden en nog op de middelbare school zit bijvoorbeeld, of een opleiding aan het MBO volgt. Er is ook een mogelijkheid tot een tegemoetkoming in de schoolkosten en les- of cursusgeld voor ouders van kinderen onder de 18 jaar.

Over het algemeen denken we bij studiefinanciering toch het eerst aan studenten aan het HBO of de Universiteit. Voor hen bestaat de studiefinanciering altijd uit een basisbeurs en een OV-studentenkaart. Als de ouders niet voldoende kunnen bijdragen kan er bovendien een aanvullende beurs aangevraagd worden en er zijn mogelijkheden voor een rentedragende lening en een collegegeldkrediet. Voor studenten met een partner en kinderen is er zelfs een partnertoeslag, of bij gebrek aan een partner de eenoudertoeslag.

Om studiefinanciering aan te vragen moet je gebruik maken van je DigID met SMS-functie. Mocht je die nog niet hebben Ė vraag die dan allereerst aan. Daarna kun je jouw aanvraag invullen op Mijn IB Groep. Vervolgens regel je de inschrijving voor de studie van jouw keuze via Studielink. Vanuit dat systeem worden de gegevens van de studie automatisch doorgespeeld naar de IB Groep.

Belangrijk om je te beseffen als je gaat studeren, is dat de studiefinanciering niet vrijblijvend is. De basisbeurs en je OV-kaart vallen onder de regels van de prestatiebeurs. Die houden in dat je vier jaar lang een beurs krijgt, en die niet hoeft terug te betalen als je binnen tien jaar je diploma haalt. Als je geen diploma haalt moet je het ontvangen geld met rente terugbetalen. Alleen de aanvullende beurs is in de eerste 12 maanden een gift, de rest dus niet. Voor sommige opleidingen krijg je nog een extra jaar prestatiebeurs. Is de termijn voor de beurs op maar je diploma nog niet binnen, dan kun je nog maximaal drie jaar lenen om je studie af te ronden.

Wat betreft het lenen voor je studie doe je er goed aan dit niet maximaal te gebruiken. Ongemerkt bouw je op die manier namelijk een forse studieschuld op, die wel terugbetaald moet worden. Die schuld kan je na het afronden van je studie nog vele jaren behoorlijk dwarszitten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet