Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Subsidie op zonnepanelen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) donderdag 3 april 2008
Per 1 april is de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) ingegaan. Door het verstrekken van subsidies wil de regering het gebruik van duurzame energie een boost geven. Het gaat niet alleen om subsidies voor grote projecten van bedrijven en overheden zoals landwindmolens, biogasproductie en warmte-krachtkoppeling. Eén van de speerpunten van de regeling is het stimuleren van de aanschaf van kleinschalige zonnepanelen door particulieren.

De zonnepanelen moeten zelf aangeschaft worden en kosten – afhankelijk van de gekozen capaciteit tussen 600 en 3500 Wp (Wattpiek) – € 3.100 tot € 18.900. De subsidie is uitgesmeerd over 15 jaar en bedraagt 33 cent per kWh. De installatie levert bovendien energie voor eigen gebruik dus bespaar je op je elektriciteitsnota.

Voorheen kon je met eigen elektriciteitsproductie alleen een vergoeding krijgen van elektriciteitsleverancier. Daarbij werd de stroom die je netto toevoegde aan het netwerk (dus productie minus eigen gebruik) vergoed. Deze nieuwe regeling is dan ook een grote vooruitgang.

Komt er uit de panelen meer elektriciteit dan je zelf gebruikt, dan kun je daarvoor nog steeds die vergoeding krijgen van je elektriciteitsleverancier (20 à 22 cent per kWh). Echter, de maximale gesubsidieerde capaciteit van 3500 Wp levert gemiddeld 2800 kWh. Een gemiddeld gezin gebruikt per jaar 3600 kWh dus houd je netto niet over. En produceer je meer dan 3000 kWh, dan vervalt de subsidie helemaal.

Een rekenvoorbeeld voor een paneel van maximale capaciteit. Kosten: € 18.900. Subsidie gespreid over 15 jaar: € 14.726,25.
Besparing op elektriciteitsnota: € 8.820 (bij een prijs per kWh van € 0,21 en een productie van 2800 kWh per jaar gedurende 15 jaar).

De pot met geld die beschikbaar is voor het verstrekken van subsidies op zonnepanelen is beperkt. Er is 46 miljoen beschikbaar en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Per 1 april waren de eerste 3900 aanvragen reeds ingeboekt – Senternovem verwacht uit het beschikbare budget 5.000 tot 10.000 aanvragen te kunnen honoreren. Inmiddels is door de Tweede Kamer een motie ingediend om aan te dringen op ruimte voor tien- tot twintigduizend aanvragen extra.

Tip! Wil je zonnepanelen aanschaffen, maar heb je geen spaargeld voor handen? Dan is geld lenen voor zonnepanelen een optie. Zorg er wel voor dat het rendement van je zonnepanelen hoger ligt dan de kosten van je lening!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken