Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Switchen tussen sparen en beleggen

Auteur: Annette Zeelenberg maandag 9 december 2013
Banken bieden soms spaarproducten aan die gecombineerd kunnen worden met beleggen. Vaak kun je met deze combirekeningen zelf bepalen hoeveel en wanneer je belegt. Ook kun je simpel switchen tussen sparen en beleggen. Dat is gemakkelijk, maar volgens de Consumentenbond zijn deze gecombineerde rekeningen niet altijd even voordelig.

Met een combirekening kun je zelf bepalen of je spaart of dat je belegt, of misschien wel allebei tegelijk. Het spaargedeelte is een gewone spaarrekening waarmee je rente over het spaartegoed ontvangt. Met het beleggingsgedeelte kun je beleggen in een (beperkt) aantal beleggingsfondsen. Beleggen in aandelen, obligaties of opties is niet mogelijk. Wel kun je kiezen voor een mixfonds waarmee je je geld kunt spreiden over verschillende sectoren.

Flexibel
Het voordeel van combisparen is dat als het even niet zo goed gaat op de beurs, je de waarde van de fondsen gemakkelijk kunt overhevelen naar het spaargedeelte. Bij sommige aanbieders kan dit kosteloos, ander aanbieders brengen een percentage van de fondswaarde in rekening. Een nadeel is dat combirekeningen vaak een vrij lage rentevergoeding op spaartegoeden bieden. 

Complex product!
Combirekeningen zijn geen overzichtelijke rekeningen, maar complexe producten. De mix van beleggings- en spaarvoorwaarden maakt het lastig om het product te doorgronden. Volgens de financiële bijsluiter vallen combirekeningen in de klasse groot tot vrij groot risico. Deze risico’s gelden uiteraard niet als je de rekening uitsluitend gebruikt om te sparen.

Sparen vergelijken
Vergelijk voor je een spaarrekening gaat afsluiten eerst de rentes en de voorwaarden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Sparen en beleggen: Het rendement
Sparen en beleggen: mogelijkheden en kosten


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers