Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tante Agaath Regeling in de praktijk

Auteur: Mister Money Donderdag 21 augustus 2008
Veel mensen dromen ervan om een eigen zaak te beginnen. Om deze droom te realiseren hebben de toekomstige ondernemers een startkapitaal nodig. Als zij niet over voldoende eigen vermogen beschikken en de bank hen geen (volledige) lening wil verstrekken, dan wordt er vaak bij familie en vrienden aangeklopt.

In de volksmond wordt deze manier van lenen de Tante Agaath Regeling genoemd. De fiscus gebruikt de term durfkapitaal. De Tante Agaath Regeling is een lening van een extern persoon (dus niet je echtgenoot of partner) aan een zelfstandige ondernemer.

Wat moet er gebeuren?
Alleen startende ondernemers kunnen gebruik maken van de Tante Agaath Regeling. De ondernemer moet bij de Belastingdienst een beschikking beginnende ondernemer aanvragen. Vervolgens moeten de ondernemer en de geldverstrekker gezamenlijk een voorstel opstellen waarin wordt omschreven hoeveel geld er uitgeleend wordt en wat er met dit bedrag gaat gebeuren. Aan het leenbedrag zijn eisen verbonden. Het minimale leenbedrag ligt op 2.269 euro, maximaal mag er 50.000 euro geleend worden. Het voorstel moet door de Belastingdienst worden goedgekeurd.

Fiscale voordelen
Niet alleen de zelfstandige ondernemer heeft profijt van de lening, ook voor de kredietverstrekker kent de Tante Agaath Regeling een aantal fiscale voordelen. Het uitgeleende bedrag kent de eerste 8 jaar een vrijstelling voor de heffing van het vermogensrendement van 1,2 procent over het gemiddelde vermogen. De beleggingen in durfkapitaal zijn vrijgesteld tot 54.223 euro (2008) per belastingplichtige. Daarnaast is er een extra heffingskorting ('belastingkorting') van toepassing van 1,3 procent. Bij elkaar opgeteld is er een belastingvoordeel van 2,5 procent over het gemiddelde bedrag.

Om effectief gebruik te maken van de vrijstelling én de korting, moet de geldverstrekker wel over voldoende beschikken. In ieder geval meer, dan de algemene vermogensvrijstelling die voor iedereen geldt. Als er sprake is van een noodzakelijke kwijtschelding, kan er de mogelijkheid zijn om de lening als verlies in aftrek te nemen in box 1.

Als je investeert in een startende onderneming bestaat altijd de kans de ondernemer de lening niet kan terugbetalen. De kredietverstrekker kan de lening gedeeltelijk kwijtschelden, het verlies is voor de geldverstrekker aftrekbaar (52 procent). Overigens dient dit vooraf goedgekeurd te worden middels een beschikking van de Belastingdienst.

Tante Agaath aan het werk
Bij een volledig jaar (van 1 januari tot 31 december) wordt bijvoorbeeld 20.000 euro uitgeleend. Het fiscaal voordeel komt uit op: 1,2% over 20.000 = 240 euro. Dan is er nog de extra vermogensrendementsheffing van 1,3% over 20.000 = 260 euro. Bij elkaar opgeteld komt het totale voordeel voor de kredietverstrekker uit op 600 euro. Dit is buiten de (belastingvrij) ontvangen rente. (Als de geldschieter verder géén vermogen heeft, dan kan hij geen effectief gebruik maken van de vrijstelling en heffingskorting.)

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek