Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Taxatie- en Hypotheekfraude

Auteur: Mister Money Donderdag 18 september 2008
Afgelopen week berichtte de media over het feit dat er gesjoemeld wordt met taxaties en de Nationale Hypotheek Garantie. Door zakkenvullende taxateurs, notarissen, handelaren en geldverstrekkers moet Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen opdraaien voor de tekorten bij een gedwongen woningverkoop op een veilig. Dit gaat ten koste van de reserves van het Waarborgfonds met het gevolg dat de kosten omhoog gaan. De hogere kosten worden doorberekend aan de toekomstige starter.

Iemand koopt een woning met Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie welke wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Het Waarborgfonds staat garant voor de terugbetaling van de restschuld aan de geldverstrekker bij een gedwongen verkoop op de veiling.

Iemand koopt een woning voor 235.000 euro. In werkelijkheid is de woning maar 180.000 euro waard. In het taxatierapport wordt een waarde van 235.000 gemeld en er komt een financiering van 265.000 om de koop rond te maken. De koper komt zijn verplichtingen niet na en de geldverstrekker ziet zich genoodzaakt om de woning op de veilig te verkopen. De woning levert 160.000 euro op. Het waarborgfonds betaalt het verschil tussen de opbrengst en de schuld aan de geldverstrekker.

Wie maakt er misbruik van?
Er wordt op (relatief) grote schaal misbruik gemaakt van de garantieregeling. Taxateurs schrijven (iets) te hoge waardes voor een woning voor een goede relatie of in opdracht van een tussenpersoon. Die tussenpersoon kan door die hogere waarde misschien wel een hypotheek aantrekkelijker voor de klant rond krijgen.

Ook geldverstrekkers kan een verwijt worden gemaakt. Zij verstrekken maar wat graag een hypotheek met NHG. Bij een executie op de veilig krijgen ze toch eventuele tekorten aangevuld. In tegenstelling tot executies op veilingen waar geen sprake is van een hypotheek met NHG, is de bank ook vrijwel niet actief aanwezig bij een executie. Door het niet meebieden vallen de opbrengsten lager uit. Een notaris moet uiteindelijk toezien op juiste transacties, maar een goede klant zal ook een notaris niet weigeren om een akte – met een geurtje- te laten passeren.

Ook kan een huisjesmelker de lachende derde zijn, omdat hij een pand erg goedkoop kan kopen. Er kunnen dus veel partijen betrokken zijn bij het uitschrijven van een hogere taxatiewaarde. Als alle partijen meedoen, dan is er zeker sprake van fraude en vriendjespolitiek.

Oplossingen
Het probleem zit in het feit dat er geen controle is. Er dienen dus meerdere controlepunten te worden ingebouwd of pijnlijke sancties te worden opgelegd aan deze ‘witte boorden’ criminaliteit.

Banken dienen het taxatierapport te bezien op vergelijkbare panden (bij het kadaster, de gemeente en in het taxatierapport). Daarnaast moet het verplicht worden om aanwezig te zijn bij een executie. Indien een taxateur of notaris wordt betrapt op bedrog of fraude dient er een harde en passende maatregel te komen vanuit een onafhankelijke instantie. De betreffende beroepsinstanties zijn daar te week voor.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet