Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Taxatierapport wordt duurder

Auteur: Ivo van Vugt Vrijdag 13 november 2009
In de strijd tegen onverantwoorde kredietverstrekking neemt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) al jaren het voortouw. Zo heeft de uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) recent beslist om de kwaliteitseisen van een taxatierapport en de eisen aan taxateurs aan te scherpen. Dit zal ongetwijfeld een kostenstijging tot gevolg hebben.

Middels de NHG geeft het WEW de garantie dat bij een gedwongen verkoop van de woning de geldverstrekker de gehele hypotheekschuld ontvangt. Om de kans op gedwongen verkoop tot een minimum te beperken is beslist om onder andere de regels voor een acceptabel taxatierapport aan te scherpen. Een deugdelijk taxatierapport is in het belang van alle betrokken partijen, zeker in deze roerige financiŽle tijden.

Wat verandert er?
Het WEW heeft besloten dat vanaf 1 januari 2010 een NHG taxatierapport uitsluitend mag worden geaccepteerd als deze door tussenkomt van een erkend instituut is uitgebracht. Dit instituut controleert en beheert de taxatierapporten. De rapporten zelf worden uitgevoerd en opgesteld door een erkend taxateur.

De uitgebrachte en gecontroleerde taxatierapporten worden centraal geregistreerd met een unieke code bij het instituut. De geldgever, een tussenpersoon en het WEW kunnen hiermee controle uitoefenen op de taxaties en de voortgang.

Extra werkzaamheden
De waarde van een woning wordt modelmatig onderbouwd en bepaald, mede aan de hand van minimaal zes referentiepanden. Indien tussen deze modelmatige waardebepaling en de waardebepaling van de taxateur zelf belangrijke afwijkingen zijn, moeten deze door de taxateur worden verklaard. Tevens moet van alle vertrekken minimaal ťťn foto worden bijgesloten, evenals van de stukken welke van belang zijn voor de taxatie.

Prijsstijging
Het instituut zal een vergoeding vragen voor zijn werkzaamheden en de taxateur zal een hogere vergoeding willen voor zijn extra werkzaamheden. Dit zal worden doorberekend aan de opdrachtgever. Tevens kunnen kadasterkosten en kantoorkosten de prijs doen verhogen.

Taxatierapport nodig?
De nieuwe regels zijn van toepassing op NHG-offertes die worden uitgebracht vanaf 1 januari 2010. Let op dat de taxatie niet wordt opgemaakt vůůrdat de hypotheekofferte opgemaakt is. Het offertenummer en de naam van de geldverstrekker moeten immers worden vermeld in het taxatierapport.

Ook zullen niet alle taxateurs op 1 januari al bevoegd zijn. Via www.nhg.nl kun je erkende instituten en taxateurs vinden. Geldverstrekkers, tussenpersonen en de taxateurs zelf kunnen dit uiteraard ook met jou communiceren. Ook mag de taxateur niet buiten een toegekende regio of buiten tien kilometer van zijn vestigingsplaats taxeren.

Geldverstrekkers hebben ook zeggenschap gehad in het taxatiemodel. Zij zullen dus naar verwachting de nieuwe NHG taxatie-eisen opnemen in hun eigen acceptatiebeleid. Zo hebben enkele partijen de geldigheid van een taxatierapport verlaagd naar drie maanden, terwijl NHG zes maanden hanteert. Een taxatierapport ten behoeve van een waardebepaling voor een brandverzekering, een erfenis of een scheiding hoeft echter niet volgens de nieuwe taxatiemethode te verlopen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet