Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Taxeren vr aankoop

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) woensdag 11 december 2013
Voor het eerst een woning kopen is natuurlijk een hele grote en spannende gebeurtenis. Je krijgt met een heleboel zaken te maken waar je nog nooit van gehoord hebt. Daarnaast weten veel aspirant kopers vaak niet hoe ze sommige zaken aan moeten pakken en hoe ze kunnen voorkomen dat ze een kat in de zak kopen.

Kredietverstrekkers vinden het waardeoordeel van een taxateur van belang. De waarde van de woning wordt duidelijk na het opstellen van een taxatierapport. Om deze reden wordt een taxatierapport over het algemeen op initiatief van de geldverstrekker opgemaakt. De hypotheeknemer weet hierom pas nadat de verkoopprijs van de woning rond is de getaxeerde waarde van het huis.

Vooraf taxeren
Aspirant kopers doen er verstandig aan om de woning voor aankoop te laten taxeren. Zo krijg je een goed beeld van de prijs en kun je sterker de onderhandeling ingaan. Zeker als je besluit om geen aankopende makelaar in te schakelen, maar zelf de onderhandelingen wilt uitvoeren. Klik bijvoorbeeld eens hier voor een erkende taxateur. Wie een oude woning wil kopen kan ook een bouwkundig rapport laten opstellen. Zo weet je welke gebreken de woning allemaal kent.

Wie voor de aankoop van het pand een aankopend makelaar inschakelt, hoeft van te voren vaak geen taxatierapport op te laten opstellen. In principe mag je ervan uitgaan dat de door jou inschakelde makelaar prima op de hoogte is van de woonomgeving en dat deze een gedegen onderzoek doet naar het pand en de waarde ervan.

Het kan overigens wel verstandig zijn om bij de aankoop vooraf een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Eventuele gebreken komen vaak naar voren en sommige zaken kunnen in de voorlopige koopakte worden meegenomen en worden toegevoegd aan de ontbindende voorwaarden.

Oversluiten
Wie besluit een hypotheek over te sluiten, krijgt ook weer met een taxateur te maken. Er moet namelijk een onafhankelijk waardeoordeel op de woning zijn. Met het taxatierapport in de hand kun je naar een bank of tussenpersoon toegaan en deze vragen wat oversluiten oplevert. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Het voordeel van een taxatierapport is dat de kosten hiervan fiscaal aftrekbaar zijn.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alles over taxeren van een woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht