Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tegenvallers op de loonstrook: Velen gaan er op achteruit

Auteur: Annette Zeelenberg Vrijdag 10 februari 2006
Nu werknemers hun salaris van januari binnen hebben, wordt pas echt duidelijk wat de gevolgen zijn van het kabinetsbeleid. Het nieuwe loonstrookje valt lang niet voor iedereen hoger uit. Velen zien op hun loonstrook juist een lager bedrag staan. Vooral gepensioneerden en ambtenaren zijn er flink op achteruit gegaan. De linkse oppositie en de vakcentrales hebben het kabinet om compensatie gevraagd.

Het nieuwe loonstrookje zorgde eind vorige maand voor nogal wat verassingen. Door het nieuwe zorgstelsel, wijzigingen in het sociale stelsel en belastingen is het salaris veranderd. Voor sommige werknemers was het een meevaller, voor anderen een teleurstelling. Wie er precies op voor of achteruit gaan is volgens CNV-voorzitter Paas moeilijk te zeggen. "De situaties zijn zo individueel dat er is geen lijn is te ontdekken. Maar er gaan duidelijk meer mensen op achteruit dan er op vooruit gaan", aldus Paas.

Protest
Wel is zeker dat een paar grote groepen in ieder geval inkomen inleveren. Dat blijkt uit diverse peilingen. Zo meldt oppositiepartij SP dat uitkeringsgerechtigden, ambtenaren, anderhalfverdieners en gepensioneerden hun inkomen zagen dalen. Vakcentrale FNV zegt na een ledenraadpleging dat vooral veel ambtenaren er op achteruit zijn gegaan. Deze uitkomsten werden afgelopen week nog bevestigd door de massale protesten van ambtenaren en onderwijzers en de enorme toevloed aan vragen bij de pensioenfondsen. Rijksambtenaren kregen minder inkomen doordat de toelage van hun werkgever voor de ziektekosten (ZKOO of BTZR) is geschrapt. De pensioenen vallen tientallen euro's lager uit omdat de inkomensafhankelijke bijdrage (4,4 procent) niet wordt vergoed. Ook blijkt dat werknemers die voorheen particulier verzekerd waren, in veel gevallen minder salaris hebben ontvangen. Dit omdat werkgevers geen verplichtte bijdrage in de ziektekosten meer hoeven te leveren.

Meer salaris
Naast alle tegenvallende salarissen zijn er ook werknemers die op hun salarisstrookje een plus zagen staan. Volgens berekeningen van het NIBUD zijn dat voornamelijk mensen die vorig jaar ziekenfonds verzekerd waren en mensen met een brutosalaris tot circa 2500 euro. Het NIBUD waarschuwde onlangs nog voor deze situatie. De budgetvoorlichter vreest dat veel mensen de salarisverhoging gaan verjubelen en daarna met een kater zitten. Want tal van zaken die van invloed zijn op de koopkracht, staan niet op de loonstrook. Zo zijn de kosten voor de nieuwe zorgverzekering fors hoger en zullen de kosten voor energie en levensonderhoud dit jaar verder stijgen. Uiteindelijk zal over een paar maanden pas echt duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor de koopkracht.

Compensatie
De linkse oppositie heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de inkomensachteruitgangen. Er is een veel te rooskleurig beeld geschetst, menen PvdA, Groen Links en SP. Anders dan beloofd gaan tienduizenden huishoudens er volgens hen op achteruit. Ze eisen op korte termijn een geactualiseerd koopkrachtbeeld. Kamerlid Jan de Wit: "Het kabinet stelt dat pas in april de effecten duidelijk zullen zijn. Maar er moet een compensatie komen en daarmee kunnen we niet wachten tot april". Het CNV - dat erg geschrokken is van de hoeveelheid leden die er op achteruit zijn gegaan - eist compensatie van het kabinet. Ook vakcentrale FNV maakt zich ernstig zorgen over de inkomensgevolgen. Beide vakcentrales onderzoeken nu de effecten op de koopkracht. Ook de belangenorganisatie voor overheidspersoneel (SCO) heeft Minister Remkes om een tegemoetkoming gevraagd.

Zie ook:

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet