Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tien spelregels voor verantwoord lenen

Auteur: Mister Money donderdag 31 mei 2018
Geld lenen, wie doet het niet? Gemiddeld hebben Nederlanders zelfs twee kredieten op hun naam staan. Vooral omdat het zo gemakkelijk is, maar soms ook omdat het pure noodzaak is. Helaas liggen problematische schulden snel op de loer. Wil je op een verantwoorde manier geld lenen? Hou je dan aan de volgende spelregels!

1. Leen niet meer dan je maandelijks kunt opbrengen
Een lening is verantwoord als je de maandelijkse aflossing kunt opbrengen en daarnaast nog voldoende opzij kunt zetten voor andere grotere uitgaven. Hou je door de afbetaling geen geld over voor onvoorziene uitgaven, leen dan niet of minder. Een plotselinge inkomensachteruitgang of een grote onvoorziene uitgave kan je immers fataal worden.

2. Pas op met kopen op afbetaling
Kopen op afbetaling is natuurlijk handig, maar je betaalt daarvoor wel een hoge prijs. Vooral postorderbedrijven rekenen vaak de maximale kredietrente van wel 15 procent! Vaak ben je voordeliger uit door voor het aankoopbedrag een persoonlijke lening af te sluiten. Lees meer in het artikel: Auto kopen op afbetaling, een dure grap!

3. Vraag altijd meerdere offertes op
Op die manier kun je de voorwaarden en rentes goed met elkaar vergelijken en voor het beste aanbod gaan. Vergelijken is vaak de moeite waard, want de rentes en voorwaarden kunnen per lening sterk verschillen!

4. Laat je niet verleiden door té mooie aanbiedingen
Pas op voor al te mooie aanbiedingen. De aangeboden lage rente kan bijvoorbeeld een tijdelijk aanbod zijn. Na de actieperiode betaal je dan een fors hogere rentepercentage. Ook kan er aan een lening een dure verzekering gekoppeld zijn. Staar je dus niet blind op de rente!

5. Leen niet langer dan het product meegaat
Soms moet je langer afbetalen dan het aangekochte product meegaat. Koop je een tweedehands auto die je na vier jaar weer moet vervangen en moet je tien jaar afbetalen, dan is dat erg frustrerend. Je kunt dan beter geen lening afsluiten of een lening voor een lager bedrag afsluiten.

6. Leen niet als je kunt sparen
Het is altijd goedkoper om iets te kopen met gespaard geld dan met geleend geld. Sluit daarom geen lening af als je over spaar geld beschikt of de tijd hebt om voor een aankoop te sparen Dat scheelt je behoorlijk wat kosten aan kredietrente!

7. Wees voorzichtig met oversluiten
Je lening oversluiten naar een goedkopere lening kan gunstig zijn, maar wees daar wel voorzichtig mee. Sluit je bijvoorbeeld een persoonlijke lening over naar een aflossingsvrije lening met een lagere rente maar een langere looptijd? Dan ben je duurder uit omdat je over een langere periode rente betaalt. Bovendien heb je aan het eind van de looptijd nog niets afgelost.

8. Voorkom negatieve BKR-registratie
Leen je meer dan je eigenlijk kunt dragen aan aflossing, dan loop je de kans om in de betalingsproblemen te raken. Dat is vervelend, maar dat is het zeker als je daardoor een negatieve codering krijgt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Betaal daarom je maandelijkse aflossingen op tijd of leen niet. Lees meer over dit onderwerp in het dossier BKR.

9. Leen niet meer dan nodig is
In sommige gevallen kun je bij een kredietverstrekker een groter bedrag lenen dan je eigenlijk nodig hebt. Dat kan aanlokkelijk zijn, maar ga daar niet op in. Leen niet meer dan nodig is, maar leen verantwoord!

10. Ga niet over één nacht ijs
Mooi aanbod gevonden? Laat je er niet toe verleiden om direct een handtekening onder het contract te zetten. Slaap er eerst nog een nachtje over, zeker bij een wat grotere lening.

Handige links en rekenmodules van Mister Money:

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Risico afdekken middels verzekering?
Geld lenen? Leen slim of leen niet
Lenen en problemen
Wist u dat Nederlanders weer verder in het rood staan?
Wist u dat misleidende reclame niet is toegestaan?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet