Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tien vragen over banksparen voor je pensioen

Auteur: Ivo van Vugt vrijdag 5 januari 2018
Bij een aantoonbaar pensioentekort na je pensioengerechtigde leeftijd, kun je een betaalde premie aan een levensverzekering in aftrek nemen van de fiscus. Sinds 1 januari 2008 krijg je dit voordeel ook over de inleg in een bankspaarproduct. Volgens de Consumentenbond en enkele banken is zo’n bankspaarproduct voor je oude dag een aantrekkelijk alternatief voor een lijfrenteverzekering. Maar hoe werkt banksparen nu precies en wat zijn de voor- en nadelen? Tien vragen en antwoorden.

1) Waarom is banksparen ingevoerd?
Tot 2008 was fiscaal vriendelijk sparen voor een aanvulling op je pensioen alleen weggelegd voor verzekeringsmaatschappijen. De wet Banksparen is per 1 januari 2008 ingevoerd om meer keuzemogelijkheden te creëren voor consumenten die op een belastingvriendelijke manier voor een (aanvullend) pensioen willen sparen via een spaarrekening. Door de concurrentie zouden de kosten lager moeten zijn. Banksparen is dan ook mogelijk gemaakt mede naar aanleiding van de affaire rond te dure beleggingsverzekeringen.

2) Wat is banksparen precies?
Periodiek maak je een bedrag (de inleg) over naar een geblokkeerde bankrekening die op jouw naam staat. In principe heb je tot aan je pensioengerechtigde leeftijd geen beschikking over je gespaarde geld. Op de einddatum, je pensioengerechtigde leeftijd, moet je een lijfrente of een vergelijkbaar bankspaarproduct aanschaffen waarmee je het vermogen (inclusief het rendement) in gedeeltes moet laten uitkeren. De periodieke uitkeringen worden progressief belast in box 1. Verder levert banksparen je onder bepaalde voorwaarden een fiscaal voordeel op, omdat de inleg aftrekbaar kan zijn.

3) Wanneer is de inleg aftrekbaar?
Je mag onder voorwaarden de storting of inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van je jaarruimte. De jaarruimte geeft eigenlijk je pensioentekort na je pensioengerechtigde leeftijd weer. Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing over het opgebouwde vermogen. Over de uitkering betaal je echter wél belasting en dus ook over het rendement. Het kan zijn dat dit door lagere belastingdruk gunstiger kan uitvallen.

4) Kan ik ook beleggen?
Het lijkt of banksparen enkel is weggelegd voor spaarders. Dit is echter niet zo, er kan ook worden belegd op een bankspaarrekening als aanvulling op je pensioen. De belegging in fondsen brengt uiteraard risico’s met zich mee. Je dient je af te vragen hoeveel risico je wilt lopen over aanvullend pensioengeld.

5) Hoe en wanneer krijg ik mijn geld?
Je kiest zelf wanneer de uitkering (je pensioen) ingaat, maar dat moet wel vóór je 70e verjaardag gebeuren. Vervolgens krijg je het opgebouwde kapitaal in gelijke delen periodiek op je rekening gestort, bijvoorbeeld eens per maand of kwartaal. De uitkeringsduur vanaf je pensioengerechtigde leeftijd is minimaal vijf jaar en maximaal twintig jaar. Laat je het bedrag al voor je pensioengerechtigde leeftijd storten, dan moet de uitkering minimaal 20 jaar duren.

6) Mag ik het kapitaal gebruiken voor vervroegd pensioen?
Het is mogelijk om voortijdig (dus voor je pensioengerechtigde leeftijd) aan een lijfrentekapitaal te komen, als de einddatum maar is bereikt. Wel ben je dan een revisie-rente (‘boete’) van 20 procent boven op de progressieve belasting tot 52 procent verschuldigd. De premie is immers in aftrek genomen en het geld is niet gebruikt voor het doel, de oudedagsvoorziening. Een bank keert dan dus éénmalig 28 procent van het gehele saldo uit. De uitkeringsduur is dan echter wel 20 jaar plus alle jaren voor je pensioengerechtigde leeftijd.

7) Wat te doen bij uitkeren?
Als de lijfrente uitkering op je pensioengerechtigde leeftijd ingaat, moet deze minimaal duren tot je 85e. Omdat het bedrag wordt uitgesmeerd over een langere periode vallen de maandelijkse uitkeringen lager uit en is de pot na 20 jaar op. Een nadeel van banksparen voor je pensioen is dus dat wanneer je langer leeft dan de 85e verjaardag, je geen uitkering meer ontvangt. Dat is een groot verschil met een lijfrenteverzekering die tot aan je dood blijft uitkeren- al word je 106 jaar. Een verzekeraar kan immers het lang-leven risico afdekken.

8) Wat als er maar weinig gespaard is?
Indien er maar betrekkelijk weinig is gespaard, kan het prettig zijn om dit in bijvoorbeeld vijf jaar te laten uitkeren. Dit is bij een verzekering wel mogelijk. Het is overigens wel mogelijk om het spaarsaldo op je pensioengerechtigde leeftijd alsnog om te zetten in een lijfrente (verzekering) die levenslang uitkeert. Maar win wel vooraf goed advies in.

9) Wat gebeurt er met mijn geld als ik kom te overlijden?
Bij voortijdig overlijden wordt enkel het resterende spaarsaldo in fasen uitgekeerd aan je nabestaanden, zoals je echtgenoot of kinderen. De uitkering is dan uiteraard ook als inkomen belast tot maximaal 52 procent in box 1. Middels een levensverzekering kunnen hogere en significante bedragen tot uitkering komen.

Tevens wordt het spaarsaldo betrokken in de successiebelasting. De spaarrekening valt namelijk in tegenstelling tot een levensverzekering in de totale nalatenschap van een overledene. Het is dus mogelijk dat er successiebelasting betaald moet worden naast de progressieve inkomstenbelasting.

10) Zijn er nog andere weetjes?
  • Banksparen is lang niet altijd zo goedkoop als men doet voorkomen. De kosten zijn in tegenstelling tot een lijfrenteverzekering niet of nauwelijks inzichtelijk gemaakt. Bij een lijfrenteverzekering is dit wel het geval.
  • De scheidslijn tussen banken en verzekeraars is sinds jaar en dag erg dun.
  • Banksparen valt onder de garantieregeling. Het is immers een spaarrekening.
  • Daarnaast is een spaarrekening een goede manier om een balans van een bank op orde te krijgen. Vandaar dat bank sparen bij banken als warme broodjes worden aangeprijsd in deze moeilijke tijd.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Belastingvoordeel pensioengat: nu ook bij de bank
Vakantiegeld, hoe zit dat nou?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet