Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tien vragen over beleggen in cvís

Auteur: Mister Money zondag 23 december 2012
Beleggen in vastgoed, filmproducties of in schepen kun je heel eenvoudig doen via een zogenaamd commanditaire vennootschap, een cv. Hoe zit deze beleggingsconstructie nu eigenlijk in elkaar? Mister Money zet tien vragen met antwoorden over beleggings-cvís voor je op een rij.

1) Wat is een cv?
2) Hoe werkt beleggen in een cv?
3) Aan wat voor looptijd moet ik denken?
4) Waar kan ik allemaal in beleggen via een cv?
5) Hoe zit het me de aansprakelijkheid?
6) Zijn er nog fiscale voordelen te behalen?
7) Kun je na toetreding nog van je participaties af?
8) Wordt er veel belegd in cvís?
9) Is er enige vorm van toezicht?
10) Zijn er nog kosten aan verbonden?

1. Wat is een cv?
Een commanditaire vennootschap (cv) is een bijzondere rechtsvorm die wel te vergelijken is met een Vennootschap Onder Firma (vof). Het grootste verschil is dat er bij een cv naast de gewone beherende vennoten ook commanditaire of stille vennoten (de beleggers) betrokken zijn. Deze laatste brengen geld in de cv, maar bemoeien zich verder niet met de gang van zaken.

2. Hoe werkt beleggen in een cv?
Een groep beleggers investeert kapitaal in een object, bijvoorbeeld een bedrijfspand of een schip. De beherende vennoten zorgen voor de exploitatie en de uiteindelijke verkoop van het object. De opbrengsten minus de kosten worden periodiek of aan het eind van de looptijd verdeeld onder de deelnemers. Als cv-belegger heb je dus maar weinig anders te doen dan de looptijd uit te zitten.

3. Welke looptijd kent een cv?
De looptijd van een cv kan onbepaald zijn. In dat geval bepaalt de markt wanneer een object met winst verkocht kan worden. Maar meestal heeft een cv een vaste looptijd van minimaal 7 jaar.

4. Waar kan ik allemaal in beleggen via een cv?
In principe kan een cv overal voor opgericht worden. Maar de meeste bekende en populairste beleggings-cv is wel de vastgoed-cv waarmee je investeert in bijvoorbeeld bedrijfspanden of winkelcentra. Andere bekende cvís zijn scheeps-cvís en film-cvís.

5. Hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Als belegger in een cv ben je alleen aansprakelijk voor je eigen ingelegde vermogen. De aansprakelijkheid voor de eventuele schulden van de vennootschap komt volledig toe aan de beherende vennoten.

6. Zijn er nog fiscale voordelen te behalen?
De regeling voor film-cvís die de Nederlandse filmindustrie moest ondersteunen, is per 1 juli 2007 afgelopen. En de fiscale voordelen van de scheeps-cv zijn per 2001 ingeperkt. Investeren in een cv valt meestal in box 3. De winst bij verkoop van het object is voor stille vennoten onbelast.

7. Kun je na toetreding nog van je participaties af?
De verhandelbaarheid van participaties in een cv is zeer beperkt. Je kunt je aandelen alleen verkopen met toestemming van alle andere vennoten. Daar gaat veelal een uitgebreid administratief proces aan vooraf.

8. Wordt er veel belegd in cvís?
Ja. Na de neergang van de beurzen in 2000 worden cvís gepresenteerd als een aantrekkelijk alternatief voor beleggen in beursgenoteerde effecten. Dit heeft een aanzuigende werking gehad op beleggers. Nederlanders hebben in totaal circa 5 miljard euro in allerlei cv-constructies gestoken, zo schat de Stichting CV in Nood. Ruim 2,6 miljard euro daarvan is volgens de AFM geÔnvesteerd in vastgoed-cvís.

9. Is er toezicht op CVís?
Het toezicht op beleggings-cvís is beperkt. Toezichthouder AFM controleert of aanbieders van financiŽle producten beleggers de juiste en volledige informatie verstrekken. De AFM doet dit door bijvoorbeeld het prospectus en de financiŽle bijsluiter op volledigheid te controleren. Verder is er nauwelijks toezicht. Meer informatie: www.afm.nl

10. Zijn er nog kosten aan verbonden?
Als cv-belegger betaal je diverse kosten zoals management-, exploitatie- en structureringskosten. Deze kosten komen uit op ongeveer 5 tot 10 procent van het belegde vermogen. Volgens onderzoek van de AFM lopen de kosten voor bijvoorbeeld vastgoed-CVís fors uiteen. Het is daarom raadzaam om de kosten goed te checken voordat je instapt in een beleggings-cv.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Scheeps-cv: een slimme investering?
Vastgoed-cvís populair ondanks flinke risicoís
Beleggen in een film CV


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet