Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tijd voor een hypotheekcheck?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 19 februari 2008
Veel mensen verdiepen zich niet voor hun plezier in hun hypotheek. Als ze een woning kopen is het een noodzakelijk kwaad, maar nadat het geregeld is besteden ze er het liefst zo min mogelijk aandacht meer aan. ‘Laat maar lekker lopen, dat zien we over 30 jaar wel weer.’

Toch is het verstandig om een hypotheek elke paar jaar weer even te bekijken. Allereerst als opfrisser voor jezelf: hoe zat mijn hypotheek ook alweer in elkaar? Wat is er afgesproken qua aflossing en wat is de status daarvan? Hoe hadden we de verschillende risico’s destijds afgedekt?

Daarnaast om te checken of er verandering nodig is. Er verandert veel in een mensenleven. Misschien ben je inmiddels gaan samenwonen, of heb je kinderen gekregen. Is je visie op de toekomst veranderd, of je inkomenssituatie. Allemaal veranderingen die bepalen hoe je hypotheek er het beste uit kan zien.

Als je kijkt naar de totale maandlast van een hypotheek (inclusief bijkomende verzekeringen), dan gaat daar bij veel mensen een aardig deel van hun inkomen aan op. Alle reden om ervoor te zorgen dat er geen overbodige dekkingen zijn. Maar ook om na te gaan of de dekkingen die je wenst er daadwerkelijk zijn.

Misschien kan een hypotheekcheck je ook wel direct geld opleveren. Als de waarde van je woning inmiddels veel hoger is dan je hypotheek, zou het kunnen dat er een risico-opslag uit de rente gehaald kan worden. Daar komt de hypotheekverstrekker niet zelf mee; daar moet je om vragen.

Afhankelijk van de rente die je betaalt kan het soms zinvol zijn om oversluiten van je hypotheek te overwegen. Laat je wel goed informeren voor je die beslissing neemt, want in veel situaties kost oversluiten meer geld dan het oplevert.

Tot slot: het is leerzaam! De reden dat veel mensen zich niet in hypotheken willen verdiepen is vanuit de overtuiging dat het allemaal zo ingewikkeld is. Als je er op een rustige manier aandacht aan besteedt zul je zien dat het vaak wel meevalt. En dat het erg prettig is om goed te snappen hoe het zit met je eigen financiële zaken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet