Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tip; zijn er nog beroepskosten

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) Donderdag 6 maart 2008
Als er sprake is van een aftrekpost, wil dat tevens zeggen dat uitgaven zijn gemaakt. Een teruggave is dan een pleister op de wonde. De mogelijkheden worden echter steeds beperkter. Zo worden aftrekmogelijkheden voor ziektekosten en hypotheekrente beperkt en enkele worden gewoon afgeschaft; dit laatste was het geval bij de beroepskosten.

Deze kosten konden worden opgevoerd als deze werden gemaakt om inkomsten te kunnen verwerven. Door de opvoerdrift van belastingplichtigen en wildgroei van regels werd het – toch al zwaar belastte- belastingapparaat nog meer belast. Daar is dus een punt achter gezet door de afschaffing van deze aftrekpost op 1 januari 2001. Een flinke domper voor een ontslagen werknemer met hoge advocaatkosten.

Toch zijn er nog wel enkele mogelijkheden om kosten in aftrek te nemen op het belastingformulier welke te maken hebben met het beter kunnen verwerven met inkomen. De bekendste daarvan zijn wel de studiekosten, minder bekend zijn de aftrekmogelijkheden bij overig inkomsten (freelancer).

Studiekosten
Studiekosten zijn kosten welke gemaakt zijn voor het volgen van een opleidingstraject of studieproject. Dit traject moet redelijkerwijs bijdragen aan het verwerven van inkomen voor in de toekomst en/of een positieverbetering voor jezelf. Indien er sprake is van interesse of liefhebberij is er geen mogelijkheid tot aftrek.

Kosten welke in aftrek kunnen worden genomen dienen rechtstreeks met de studie te maken te hebben en naar aannemelijkheid gemaakt te zijn. De kosten betreffen niet alleen collegegeld, boeken en tentamengeld, maar ook afschrijving van de PC, pennen, toner, papier, kopieerkosten en ga zo maar door. Alle reis- en verblijfkosten zijn uitgezonderd van enige aftrekmogelijkheid.

Er is een vaste grens van 500 euro per belastingplichtige per belastingjaar. Het jaar van betalen telt, dus het kan zeer zinvol zijn om uw opleiding aan het begin van het studiejaar te voldoen en de betalingen niet te spreiden over twee kalenderjaren.

Freelancer
Indien er sprake is van géén ondernemerschap (1225 uur per jaar) en géén sprake van een dienstbetrekking mogen kosten gemaakt voor het beroep in aftrek worden genomen. Gedacht kan dan worden aan de hobbyist welke in de avonduren bijverdiend, kunstenaars die hun kunst verkopen, kleine autohandelaren of erg recent – de inkomsten welke worden ontvangen, omdat u gastouder bent. Deze inkomsten mogen echter wel náást een dienstbetrekking of uitkering worden ontvangen. Let wel op dat u niet wordt gekort op een eventuele uitkering.

De kosten kunnen erg divers zijn; denk hierbij aan materiaal, kilometervergoeding en zelfs de aanschaf van diverse duurzame goederen welke nodig zijn voor het verkrijgen van deze inkomsten. Zelf studiekosten kunnen in het geheel – dus zonder de 500 eurogrens – in aftrek worden genomen.

De kosten zijn vaak multi-interpretabel. Er kunnen dus snel geschillen ontstaan tussen je mening en de regelgeving van de Belastingdienst. Ook is de scheidslijn tussen ‘zakelijk’ en privé-gebruik vaak schimmig en onduidelijk.

De werkgever
De fiscale wetgeving geeft veel ruimte voor fiscaal onbelaste vergoedingen door de werkgever aan de werknemer, indien deze kosten voor het werk. De beroepskosten worden dan niet in afrek genomen, maar fiscaal vriendelijk vergoed door de werkgever. Denk hierbij onder andere aan kilometer vergoeding, vergoeding voor communicatiemiddelen, cursussen, gratis huivesting en zelfs de advocaatkosten bij uw ontslag.

Indien je kosten maakt voor uw beroep, praat dan eens met je werkgever en onderzoek de mogelijkheden voor een onbelaste vergoeding.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet