Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je eerste huis kopen: Tips voor de onderhandelingen

Auteur: Mister Money maandag 2 december 2013
De prijs van je nieuwe koopwoning komt tot stand tijdens een onderhandelingsgesprek met de verkoper. Veel kopers schakelen daarvoor een makelaar in. Die kan met zijn kennis en ervaring de onderhandelingen tot een goed resultaat brengen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf met de verkoper aan de onderhandelingstafel gaan zitten. We geven je een paar praktische tips.

1. Stel van tevoren je doel vast
Bedenk vooraf wat je gewenste of uiterste aankoopprijs is. Een doel geeft je tijdens de onderhandelingen houvast. Als je daar tijdens de onderhandelingen van wilt afwijken, zorg dan dat je er een goede reden voor hebt.

2. Doe een redelijk openingsbod
Maak het de verkoper niet onmogelijk om te reageren door een té laag bod te doen. Je verspeelt zo je kansen, bovendien verlies je de sympathie van de koper. Die zal je daardoor de koop minder gunnen. Doe je vervolgens een hoger bod, dan maak je jezelf ongeloofwaardig.

3. Vergeet de voorwaarden niet
Je denkt bij onderhandelingen misschien vooral aan de verkoopprijs, maar de voorwaarden kunnen ook onderwerp van gesprek zijn. Denk bijvoorbeeld aan de opleveringstermijn, de waarborgsom en de ontbindende voorwaarden.

4. Zet afspraken op papier
Leg alle afspraken die je maakt tijdens de onderhandelingen vast op papier. Daarmee sta je later sterker, mocht de verkoper zich niet aan de gemaakte afspraken houden.

5. Denk aan juridische consequenties
Zolang je nog niet op een tegenbod van de verkoper bent ingegaan, ben je officieel in onderhandeling. Hier hebben mondelinge afspraken nog wel juridische consequenties. De verkoper mag daarom in de tussentijd niet met een andere potentile koper in onderhandeling gaan. Pas als je aangeven hebt niet op het tegenbod te willen ingaan, ben je niet meer in onderhandeling.

6. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zorg dat je voordat je gaat onderhandelen al hebt bedacht wat je precies wilt gaan betalen en hoever je bereid bent hieraan concessies te doen. Bedenk ook goed welke argumenten je hebt om minder dan de vraagprijs te betalen en op welke punten je eventueel bereid bent concessies te doen. Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt, zul je merken dat je ook een stuk zekerder de onderhandeling in gaat.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Je eerste huis kopen: Woning zoeken n vinden!
Je eerste huis kopen: Koop geen kat in de zak!
Je eerste huis kopen: Het koopcontract
Je eerste huis kopen: Op welke kosten moet je rekenen?
Je eerste huis kopen: Hoe bepaal je de prijs?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht