Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tips voor invullen van de aangifte

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 24 januari 2014
De Belastingdienst streeft ernaar om de belastingaangiften voor 1 april binnen te krijgen. Als je jouw aangifte voor deze datum opstuurt, dan krijg je als beloning voor 1 juli bericht terug van de fiscus. In dit artikel vind je uitleg en enkele handigheden die jou kunnen helpen tijdens het invullen van de aangifte.

Box 1- inkomen en arbeid
In box 1 is een progressief belastingtarief van toepassing tot 52%. Persoonsgebonden aftrekposten en inkomsten uit eigen woning kunnen bij fiscaal partnerschap worden verdeeld. Inkomen en premies voor inkomensvoorzieningen niet.

Inkomen
Het invullen van het inkomen is overzichtelijk en gemakkelijk. Je neemt de gegevens van de jaaropgave over, maar zorg wel dat je de juiste inkomens (loon, loonheffing en loon zvw) op de juiste plek zet. Uitkeringen en pensioen(en) behoren tot inkomsten uit vroegere dienstbetrekking. Bij twijfel dien je in de 'tabel' te zoeken. De 'groene' betekent inkomsten uit vroegere en de 'witte' uit tegenwoordige dienstbetrekking.

Bij eventuele inkomsten uit overige werkzaamheden Ė freelance of alfahulp- moet je de bruto inkomsten opgeven en de aftrekbare kosten en lasten apart in te vullen. Dit kan ook negatief zijn!

Premies inkomensvoorzieningen
Premies voor inkomensvoorzieningen zijn onder bepaalde voorwaarden in aftrek te nemen. Dit zijn premies die in voorkomende gevallen zorgen voor een periodieke uitkering bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Ook in premies voor levensverzekeringen zit regelmatig een gedeelte voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, dit gedeelte is in aftrek te nemen. Premies voor een uitkering bij een werkloosheid (WW) zijn niet in aftrek te nemen.

Als er een lijfrentepremie of bankspaarlijfrente-inleg betaald is, moet er wel een pensioentekort te zijn. Dit dient eerst berekend te worden met een Ďjaarruimte berekening'. Een rekenmodule is te vinden op de website van de Belastingdienst. Houd de pensioenaangroei (factor A) uit de pensioenopgave bij de hand.

Eigen woning
Veel mensen hebben een eigen woning. Al vanaf 1995 is de overheid bezig met beperkingen rondom de hypotheekrenteaftrek. Dit maakt het juist invullen van een aangifte niet gemakkelijker, zeker niet bij een eerder eigen woning bezit!

Hoofdregel: alleen rente en kosten over de financiering, waarvan het geld is gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen woning, is voor aftrek in aanmerking te nemen.

Bij de verkoop en de aankoop van een nieuwe eigen woning is de bijleenregeling van toepassing. Een lastige regeling waar veel haken en ogen aan zitten. Win bij twijfel altijd de kennis van een financieel adviseur in; het kan immers (flinke) nadelige gevolgen hebben. Mensen die de hypotheek hebben overgesloten, dienen ook goed de hoofdregel in acht te nemen en naar verhouding toe te passen.

Sommige mensen met een eigen woning hebben een lage hypotheek in box 1 en een hoge WOZ-waarde. Dit kan leiden tot een extra voordeel in de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (let op: dit is een aparte vraag!). Een eigenwoningforfait is een bijtelling op basis van de WOZ-waarde. Bij het invullen van de aangifte ib/pvv 2013 dien je de WOZ-waarde met waardepeildatum 01-01-2013 toe te passen en dus niet die van 1 januari 2013!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Loonstrook 2013
Loonstrook 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet