Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Toeslagen en voorlopige teruggave 2008

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) Woensdag 12 december 2007
De belastingdienst kan het u helaas niet gemakkelijker maken. De reguliere aangifte wordt ieder jaar al steeds lastiger, maar de belastingdienst heeft bedacht dat er naast dit reguliere formulier ook nog toeslagen aangevraagd kunnen worden en een voorlopige teruggave. Echter zijn deze belastingteruggaven altijd vóóraf.

Dit wil zeggen, dat u pas achteraf – april 2009- kunt controleren of deze toeslagen en teruggaven vooraf juist waren. De kans is dus erg aanwezig, dat u teveel of te weinig heeft ontvangen. Alle reden dus om dit zo juist mogelijk in te vullen. Hierbij worden kort de toeslagen en de voorlopige teruggave toegelicht met enkele praktisch tips.

Toeslagen
De hoogte van de toeslagen is onder meer afhankelijk van uw inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling. U kunt meer informatie lezen over toeslagen op www.toeslagen.nl U kunt daar ook proefberekeningen maken.

Huur
Indien u een woning huurt en een beneden modaal inkomen heeft kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Deze toeslag in onder andere gebaseerd op de maandelijkse en samenstelling van de huur. Niet iedere huur-vorm komt in aanmerking voor huurtoeslag- het dient in ieder geval een zelfstandige woonruimte te betreffen. Voorheen was dit de huursubsidie. Kijk voor meer info over huur op www.vrom.nl.

Zorg
Op 1 januari 2006 is het zorgstelsel op zijn kop gezet. Het zou betaalbaarder moeten worden, maar daar is niet veel van te merken. De maandlasten zijn gestegen door de maandelijks verplichte premie. Indien u een laag inkomen heeft, kunt u recht hebben op een bijdrage in deze kosten middels de zorgtoeslag. Deze kunt u aanvragen bij de belastingdienst.

Kinderopvang
U kunt recht op kinderopvangtoeslag hebben indien u kinderen heeft welke op een geregistreerde dag-of naschoolse-opvang verblijven. U dient ook nog werk te hebben. Verder kunt u voor bij aangesloten gastouder gezinnen ook in aanmerking komen voor toeslag. De werkgever betaalt in tegenstelling tot andere jaren niet meer mee.

Kinder
Deze toeslag is nieuw per 1 januari 2008. Voorheen werd deze toeslag als kinderkorting in de aangifte verwerkt. Helaas kon niet iedereen daar gebruik van maken of maakte er sowieso geen gebruik van. Dit is nu uit de aangifte gehaald. Indien u kinderen onder de 18 jaar heeft, kunt u recht hebben op deze kortingen.

Voorlopige teruggave/ Aanslag
Een voorlopige teruggave is voornamelijk interessant voor u indien u zeker weet, dat u recht heeft op belastingteruggave. Dit is voornamelijk het geval indien u hypotheekrente voor uw eigen woning betaald of bijvoorbeeld (kinder-) alimentatie betaald. U krijgt dan reeds per maand een voorschot van uw teruggave.

Indien u ieder jaar moet betalen, omdat u bijvoorbeeld meerdere inkomens of veel vermogen heeft, kunt u beter zo snel mogelijk een voorlopige aanslag betalen. De belastingdienst rekent een hogere heffingsrente, dan u op de bank kunt krijgen.

U kunt het formulier downloaden op www.belastingdienst.nl

Algemene tips
Indien u bericht van de belastingdienst voor toeslagen en/of voorlopige teruggave ontvangt, wil dit niet altijd zeggen dat u daar recht op heeft. De belastingdienst werkt o.b.v. de hun bekende gegevens. Dit wil zeggen dat de eigenlijk de lijn van de aangifte van 2006 doortrekken naar 2008. 2007 heeft u immers nog niet ingediend. In 2007 of in 2008 kunnen echter wijzigingen zijn geweest of komen waarvan de belastingdienst geen weet heeft.
  • Indien er belangrijke wijzigingen plaatsvinden- samenwonen, scheiden, kinderen, woning kopen, overlijden, redelijke inkomensveranderingen- dan kan het verstandig zijn om deze tijdig aan de fiscus door te geven. Zo voorkomt u achteraf onaangename verrassingen
  • U kunt tegenwoordig de aanvragen en wijzigingen heel gemakkelijk aanpassen op www.toeslagen.nl of www.belastingdienst.nl. U kunt een programmaatje downloaden en de wijzigingen versturen middels een vooraf aangevraagde digid-code. DigId staat voor Digitale Identificatie. Dit doet u op www.digid.nl. Dit is een persoonlijke en digitale handtekening welke voor meerdere doeleinden van de overheid kan worden gebruikt. Ben er voorzichtig mee. Uiteraard kunt u ook nog papieren formulieren invullen.
  • Schroom zeker niet om hulp te zoeken bij een adviseur of de belastingdienst zelf. Daar kunt u ook een afspraak maken. Geld waar u recht op heeft en laten liggen in zonde.
  • Controleer als uw toeslagen en voorlopige teruggaven goed. Uit de praktijk blijkt, dat de diverse inkomens waarop de toeslagen en voorlopige teruggaven zijn gebaseerd compleet verschillen.
  • Indien het onzeker is of u recht heeft op toeslagen of voorlopige teruggaven, dan bent u niet verplicht dit aan te vragen. In zijn geheel overigens niet; u kunt achteraf (in 2009) de aanvragen over 2008 nog gewoon doen. Dit telt overigens ook voor 2007- deze kunt u nog doen in april 2008!
  • Probeer te voorkomen, dat u moet terugbetalen. De belastingdienst houdt er een hogere heffings-rente op na, dan u kunt krijgen op een spaarrekening.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken