Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Trend: Beleggen in mens en milieu

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 2 maart 2006
Bijdragen aan een betere wereld en ook nog eens goede rendementen behalen. Het is niet vreemd dat duurzaam beleggen steeds populairder wordt. Deze markt groeit volgens de Vereniging van duurzame beleggers (VBDO) zelfs sterker dan die van het 'gewone' beleggen. De duurzame beleggingsfondsen van de Triodos Bank groeiden vorig jaar zelfs met 42 procent. Dat heeft de bank gisteren bekend gemaakt.

Steeds meer mensen zien wel wat in duurzaam beleggen. Deze markt is in de afgelopen tien jaar alleen maar gegroeid. Vooral ten opzichtte van het 'gewone' beleggen groeit duurzaam beleggen veel sterker. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) die regelmatig onderzoek doet naar deze marktontwikkelingen, berekende dat het totale vermogen dat in 2004 door particulieren duurzaam is belegd, neerkomt op 2,5 miljard euro. Dat betekent een groei van 38 procent ten opzichtte van het jaar daar voor. De Triodos Bank meldde onlangs nog een flinke groei van haar duurzame beleggingsfondsen. De groei nam in 2005 met 42 procent toe tot 829 miljoen euro. Dat is de sterkste groei in het 25-jarig bestaan van de bank. Directievoorzitter Peter Blom: "De groei in 2005 onderstreept de ontwikkeling van duurzaam bankieren. Aandacht voor duurzaamheid is een trend en wordt door steeds meer bedrijven en banken geclaimd".

Rendement
'Maar waarom wordt duurzaam beleggen dan steeds populairder', zult u zich afvragen. De gedachte is toch vaak dat wie wat over heeft voor een betere wereld daar geen winst op maakt. Dat idee is echter achterhaald. Uit diverse vergelijkingen blijkt dat duurzaam beleggen geen rendement kost ten opzichtte van traditionele beleggingen. Fondsen die door de overheid als groen erkend zijn leveren wel minder rendement op, maar blijven alsnog interessant door het belastingvoordeel dat hiermee verkregen kan worden. Duurzaam beleggen is dus qua rendement aantrekkelijk genoeg terwijl je tegelijkertijd kunt bijdragen aan een betere maatschappij. Directeur Piet Sprengers van de VBDO vermoedt dat de markt van duurzaam beleggen nog lang niet uitontwikkeld is. "Er is waarschijnlijk nog een groot potentieel aan particulieren en instellingen dat niet op de hoogte is van de goede rendementen van duurzame producten. Zodra ze daarvan wel op de hoogte zijn, zullen ze vervolgens snel kiezen voor duurzaam beleggen".

Mens en milieu
Beleggers die hun vermogen duurzaam willen investeren doen dat in ondernemingen die niet alleen naar winst kijken, maar ook letten op zaken als milieu, arbeidsomstandigheden of dierenwelzijn. Aan de term 'duurzaam' zijn overigens geen wettelijke voorwaarden gekoppeld. Ieder fonds kan zich duurzaam noemen. Verdiep je dus eerst goed in de achtergronden van een fonds voordat je instapt. Wie er echt zeker van wil zijn dat zijn belegde geld ten goede komt aan mensen en milieu, kan ook kiezen voor een groen of sociaal-ethisch fonds.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Duurzaam beleggen: een breed begrip


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers