Over Mister Money | Contact
Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tweede hypotheek 2009

Auteur: Mister Money Donderdag 18 december 2008
Wie besluit om zijn eigen woning te gaan verbouwen kan ervoor kiezen om deze verbouwing met een tweede hypotheek te financieren. Het grote voordeel van een tweede lening op je woning is dat deze doorgaans een lagere rente kent dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Daarnaast is de hypotheekrente in bepaalde gevallen bij de Belastingdienst in aftrek te nemen.

Wie geen geld op zijn spaarrekening heeft staan om een verbouwing te bekostigen, kan ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Een tweede hypotheek is voor mensen met een eigen woning vaak de voordeligste optie. Kort gezegd is een tweede hypotheek niets anders dan een tweede lening op hetzelfde onderpand, de eigen woning.

De tweede hypothecaire lening hoeft niet bij dezelfde kredietvertrekker te worden afgesloten als waar de eerste hypotheek loopt. In de praktijk zal dit vaak wel het geval zijn. De kredietverstrekker waarbij de eerste hypotheek loopt heeft bij betalingsproblemen namelijk het eerste recht op terugbetaling. De verstrekker van de tweede hypotheek loopt hierdoor een groter risico. Dit extra risico wordt door sommige verstrekkers gecompenseerd door een hogere rente.

Aftrekbare rente
Een belangrijk kenmerk en tevens een groot voordeel van een tweede hypotheek is dat de hypotheekrente in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar is. Als het geleende geld gebruikt wordt voor verbouwing, verbetering of onderhoud van de eigen woning mag de rente bij de Belastingdienst in aftrek worden genomen.

Kosten tweede hypotheek
Wie een tweede hypotheek gaat afsluiten moet rekening houden met de bijkomende kosten. Wie kiest voor een tweede hypotheek krijgt te maken met notariskosten, afsluitkosten en kosten voor het opstellen van een taxatierapport. De bijkomende kosten dragen ertoe bij dat een tweede hypotheek vooral aantrekkelijk is voor als je een groter bedrag wilt lenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tweede hypotheek in 2014 – Uitleg en fiscale regels
Tweede hypotheek: de mogelijkheden
Tweede Hypotheek 2013
Wat is een tweede hypotheek
Tweede Hypotheek 2012

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet