Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tweede Hypotheek 2013

Auteur: Mister Money vrijdag 8 februari 2013
Wil je je woning gaan verbouwen of renoveren dan heb je verschillende mogelijkheden om dit te financieren. Eén daarvan is een tweede hypotheek. Door een tweede hypotheek af te sluiten op hetzelfde pand als de eerst hypotheek, creëer je extra financiële ruimte om bijvoorbeeld verbouwingskosten te kunnen betalen.

Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek is een lening met dezelfde woning als onderpand als bij de eerste hypotheek. Dit wil echter niet zeggen dat de tweede hypotheek per sé afgesloten moet worden bij dezelfde aanbieder als waar je de eerste hypotheek hebt lopen. In de praktijk komt het echter niet vaak voor dat de eerste- en de tweede hypotheek bij verschillende aanbieders worden afgesloten. De eerste hypotheekverstrekker heeft namelijk altijd het eerste recht van terugbetaling. De tweede hypotheekverstrekker loopt daardoor een groter risico dat de hypotheek niet terugbetaald wordt.

Waarom een tweede hypotheek?

Het voornaamste voordeel van een tweede hypotheek om je verbouwing te financieren is dat de rente die je moet betalen lager is dan voor andere leningen. Daarnaast kan in sommige gevallen met een tweede hypotheek ook nog geprofiteerd worden van belastingvoordelen.

Tweede hypotheek en belasting

Het belastingvoordeel bij een tweede hypotheek houdt in dat wanneer je deze lening inzet voor de verbetering van de eigen woning (zoals onderhoud of verbouwing) de rente over deze tweede hypotheek mag worden afgetrokken van belasting in box 1.

Tweede hypotheek en belasting 2013

Let op: per 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Voor nieuwe hypotheken mag alleen nog hypotheekrente worden afgetrokken als deze binnen 30 jaar annuïtair of lineair worden afgelost. Dit geldt ook voor tweede hypotheken.

Onkosten tweede hypotheek afsluiten

Aan het afsluiten van een tweede hypotheek zijn wel kosten verbonden. Daarom is het niet verstandig een tweede hypotheek af te sluiten bij een klein bedrag. De kosten wegen alleen op tegen de extra bestedingsruimte als het om een grote som geld gaat. Kosten waar je mee te maken krijg zijn bijvoorbeeld, notariskosten en taxatiekosten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tweede hypotheek in 2014 – Uitleg en fiscale regels
Tweede hypotheek: de mogelijkheden
Wat is een tweede hypotheek
Tweede Hypotheek 2012
Tweede hypotheek 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht