Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tweede hypotheek in 2014 – Uitleg en fiscale regels

Auteur: Mister Money woensdag 9 april 2014
Een tweede hypotheek wil zeggen dat je naast je huidige hypotheek nog een lening afsluit met dezelfde woning als onderpand. Dit is dus iets anders dan een hypotheek voor een tweede woning. Veel mensen die een tweede hypotheek afsluiten doen dit om een verbouwing van de woning te financieren. In dit artikel lees je hoe een tweede hypotheek werkt en welke fiscale regels hiervoor gelden in 2014.

Voorwaarden tweede hypotheek

Niet iedereen mag zomaar een tweede hypotheek op zijn of haar woning afsluiten. Dit kan alleen als je een overwaarde hebt op je woning en als je inkomen voldoende is om een tweede hypotheek te kunnen betalen.
Overwaarde op je woning wil zeggen dat het huis op dit moment meer waard is dan de hoogte van de openstaande hypotheekschuld. Is je huis bijvoorbeeld op dit moment 250.000 euro waard, maar heb je nog een hypotheekschuld van 150.000 euro, dan heb je 100.000 euro overwaarde.

Behalve dat je een overwaarde moet hebben, stellen banken eisen aan je inkomen om een tweede hypotheek te mogen afsluiten. Deze voorwaarden verschillen per bank of hypotheekaanbieder. Je kunt het beste contact opnemen met je bank of een onafhankelijke hypotheekadviseur om te kijken of een tweede hypotheek voor jou mogelijk is en hoeveel je verantwoord kunt lenen.

Tip! Hypotheek berekenen online: Op Mister Money bereken je eenvoudig je maximale hypotheek. Zo krijg je een beeld van hoeveel je in jouw situatie verantwoord kunt lenen.

Voordelen tweede hypotheek in 2014

Het belangrijkste voordeel van een tweede hypotheek boven andere leenvormen is dat je een relatief lage rente betaalt. De rentes voor hypotheek zijn namelijk fors lager dan voor consumptieve kredieten, zoals persoonlijke leningen en doorlopend kredieten. 

Gebruik je de tweede hypotheek voor een verbouwing of verbetering van je eerste woning? Dan mag je de rente ook nog eens aftrekken van je inkomen in box 1 van de belastingaangifte. Sinds 2013 mag dit echter alleen nog als de tweede hypotheek binnen 30 jaar wordt afgelost en het een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek betreft.

Nadelen tweede hypotheek

Een tweede hypotheek brengt wel extra kosten met zich mee. Zo moet je opnieuw notariskosten betalen om de hypotheekakte op te stellen en in te schrijven bij het Kadaster. Daarnaast moet je een nieuw taxatierapport laten opstellen om aan te tonen dat je een overwaarde hebt op je woning. 

Alternatieven tweede hypotheek in 2014

In plaats van een tweede hypotheek afsluiten, kun je soms je huidige hypotheek verhogen. Dit kan echter alleen als je bij het afsluiten van deze eerste hypotheek al extra bestedingsruimte hebt geregeld. Dit wil zeggen dat je een hogere hypotheeksom hebt laten inschrijven bij de notaris dan het bedrag dat je nodig had om de woning te financieren.

Je eerste hypotheek hoger inschrijven wordt echter elk jaar lastiger omdat de maximale hypotheeksom wordt verlaagd. In 2014 mag je nog maximaal 104 procent van de woningwaarde lenen. Omdat je bij de aankoop van een huis met 5 tot 6 procent bijkomende kosten te maken krijgt, is deze 104 procent al niet toereikend om deze kosten te betalen. Laat staan dat je nog extra bestedingsruimte hebt. Een hogere hypotheek inschrijven kan dus alleen als je eigen geld hebt ingebracht. 

Tweede hypotheek in 2014 afsluiten

Je mag je tweede hypotheek afsluiten bij elke hypotheekaanbieder. Dit hoeft dus niet per se bij de bank of hypotheekverstrekker waar je de eerste hypotheek hebt afgesloten. Veel mensen kiezen hier echter wel voor, omdat het makkelijker is voor de administratie. Toch kan het je heel wat kosten besparen als je ook andere aanbieders in overweging neemt. Mister Money kan je hierbij helpen. In de hypotheekrenteoverzichten op Mister Money kun je alle hypotheekrentes vergelijken. Door vervolgens een aantal offertes aan te vragen kun je vervolgens alle voorwaarden uitgebreid vergelijken. Zo vind je altijd de goedkoopste hypotheek met gunstige voorwaarden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tweede hypotheek: de mogelijkheden
Tweede Hypotheek 2013
Wat is een tweede hypotheek
Tweede Hypotheek 2012
Tweede hypotheek 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht