Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tweede hypotheek bij andere bank?

Auteur: Mister Money Dinsdag 16 februari 2010
Veel mensen die op zoek gaan naar een tweede hypotheek pluizen het internet af voor een aantrekkelijke rente. De extra lening op hetzelfde onderpand hoeft immers niet bij dezelfde verstrekker te worden afgesloten. Het kan interessant zijn om een andere geldverstrekker te kiezen, omdat daar de rente goedkoper lijkt. Maar schijn bedriegt…

Als je ooit een hypotheek hebt gesloten van bijvoorbeeld 150.000 euro, dan wordt alles netjes beschreven bij de notaris. In de akte kun je vervolgens lezen dat er een extra zekerheid van betaling is van ongeveer 50 procent van het hypotheekbedrag. Dit percentage verschilt per geldverstrekker. Concreet betekent dit, dat de geldverstrekker bij een gedwongen verkoop recht heeft op de opbrengsten van de verkoop van de woning tot een bedrag van 225.000 euro. Zo kunnen achterstallige rentes en alle overige kosten worden teruggevorderd. Een andere geldverstrekker (van de tweede hypotheek) komt pas daarna aan bod. De kans dat die zijn geld terugkrijgt, is daardoor kleiner. Veel kredietverstrekkers hebben hier doorgaans geen zin in. Daarom val je bij een concurrerende bank vaak in een hogere renteklasse of krijg je te maken met een renteopslag.

Tegenwoordig worden hypotheken standaard hoger ingeschreven, bijvoorbeeld tot 200.000 euro. Dit betekent volgens het voorbeeld, dat je nog 50.000 euro extra kunt lenen zonder tussenkomst van een notaris (inkomen en onderpand dienen de last overigens wel te kunnen dragen). De bank heeft dan echter wel recht op zekerheid uit de opbrengst van de woning bij gedwongen verkoop tot 300.000 euro. Een andere geldverstrekker zal zichzelf wel drie keer achter zijn oor krabben om je een tweede hypotheek te verstrekken.

Renteaanbiedingen
De rentes die worden gecommuniceerd naar de consument door de geldverstrekkers zijn de rentes die gelden voor nieuwe klanten met een eerste hypotheek. Laat je daarom niet verleiden door deze rentetarieven! Mocht je toch met een andere bank in gesprek gaan, ga dan niet zomaar over tot oversluiting van de gehele hypotheek. Laat de kredietverstrekker goed onderbouwd en cijfermatig aantonen dat de kosten van een oversluiting binnen een redelijke termijn terug zijn verdiend.

Niet altijd
Het is niet altijd mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten naast de huidige hypotheek. Dit kan onder andere te maken hebben met onvoldoende inkomen of onderpand, gewijzigd acceptatiebeleid van de geldverstrekker of zelfs door overname of samengaan van geldverstrekkers.

De oplossing kan dan een doorlopend krediet of persoonlijke lening zijn. Deze zijn meestal duurder, maar wel relatief gemakkelijker af te sluiten. Daarnaast is de rente ook in aftrek te nemen als het geld is gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Kortom
In negen van de tien gevallen is het raadzaam om een tweede hypotheek te nemen bij dezelfde geldverstrekker als je aan de eerste hypotheek niets doet.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiėle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet