Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tweede hypotheek: de mogelijkheden

Auteur: Mister Money woensdag 11 december 2013
Als je je woning gaat verbouwen of renoveren, kun je ervoor kiezen dit te financieren met een tweede hypotheek. Dit is in principe niet anders een extra lening (naast je gewone hypotheek) op hetzelfde pand. De hypotheek hoeft niet worden genomen bij de kredietverstrekker waar je huidige hypothecaire lening loopt en meestal ben je vrij in de keuze voor een hypotheekvorm. Wil je uitsluitend de overwaarde van je woning benutten dan dien je een keuze te maken tussen drie verschillende hypotheekvormen.

Voor het afsluiten van een tweede hypotheek moet je onder meer notariskosten, afsluitkosten en eventueel taxatiekosten betalen. Daarom is een tweede hypotheek niet zo geschikt voor kleine bedragen. De rente van een tweede hypotheek is alleen aftrekbaar als je het bedrag besteedt aan een verbouwing, verbetering of onderhoud van jouw woning. Door de regeling is een tweede hypotheek vaak ideaal om een verbouwing te financieren. 

De krediethypotheek
De krediethypotheek kent vele overeenkomsten met een doorlopend krediet. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat bij een krediethypotheek er een onderpand is, namelijk de woning. Het onderpand zorgt ervoor dat de rente bij een krediethypotheek doorgaans lager is dan bij een gewone lening. De bank heeft immers een stok achter de deur voor wanneer er niet aan de betalingsverplichting kan worden voldaan.

Anders dan bij een doorlopend krediet ben je met een krediethypotheek over het algemeen niet verplicht om tussentijds geld af te lossen. Over het opgenomen bedrag betaal je maandelijks rente. Een nadeel van deze vorm is dat de rente variabel is, waardoor je maandlasten kunnen schommelen.

Aflossingsvrije hypotheek
Een andere veel gebruikte hypotheekvorm voor een tweede hypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Wie via een aflossingsvrije hypotheek bakstenen in geld om wil zetten loopt minder rente risico. Maandelijks moet je een bedrag aan hypotheekrente betalen. Maar deze rente kun je, in tegenstelling tot de krediethypotheek, wel voor een bepaalde periode vastzetten

Opeethypotheken
Kredietverstrekkers hebben allerlei nieuwe hypotheekproducten op de markt gebracht voor mensen (meestal senioren) die hun hypotheek grotendeels hebben afgelost en hun ‘woning willen opeten’. Het gaat om varianten op de krediet- en aflossingsvrije hypotheek. Het grootste verschil is dat je bij deze opeethypotheken de rente die je moet betalen, ook leent. Ook bieden sommige banken opeethypotheken aan voor mensen die niet voldoende inkomen hebben om een gewone krediethypotheek af te sluiten.

Bij een krediethypotheek betaal je doorgaans een eenmalige afsluitprovisie over het totale bedrag. Wanneer je slechts eenmalig een klein bedrag nodig hebt, is een aflossingsvrije hypotheek al snel voordeliger. 

Let op: sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor de hypotheekrenteaftrek beperkt. Sluit je na die datum een nieuwe hypotheek af, dan kom je alleen voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking als de hypotheek annuďtair of lineair wordt afgelost. 

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tweede hypotheek in 2014 – Uitleg en fiscale regels
Tweede Hypotheek 2013
Wat is een tweede hypotheek
Tweede Hypotheek 2012
Tweede hypotheek 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht