Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tweede hypotheek, maar welke?

Auteur: Mister Money woensdag 11 december 2013
Een tweede hypotheek afsluiten kan een prima manier zijn om de overwaarde van je woning te cashen. Maar voor welke hypotheekvorm kies je dan? Bij het afsluiten van een tweede hypotheek ben je vrij in je keuze voor een bepaalde hypotheekvorm. Er is dus veel mogelijk. Maar wil je uitsluitend de overwaarde van je woning benutten, dan is de keuze beperkt tot de drie onderstaande hypotheekvormen.

Met deze hypotheekvormen krijg je wél geld in handen, maar hoef je niets af te lossen.

1. De krediethypotheek
2. De aflossingsvrije hypotheek
3. Diverse ‘opeethypotheken’

1. Krediethypotheek: eenvoudig geld opnemen
Een krediethypotheek is vergelijkbaar met een doorlopend krediet, maar dan met de woning als onderpand. De rente is daardoor lager; de bank heeft immers extra zekerheid. Deze hypotheekvorm is zeer flexibel: binnen het kredietlimiet kun je opnemen en aflossen wanneer en hoeveel je wilt. Zo kun je de overwaarde van je woning eenvoudig omzetten in klinkende euro’s.

In tegenstelling tot het gewone doorlopende krediet, ben je met een krediethypotheek meestal niet verplicht om tussentijds af te lossen. Je betaalt uiteraard wel een maandelijkse rente, maar alleen over het opgenomen bedrag. Een nadeel is wel dat het gaat om een variabele rente, daardoor kunnen je hypotheeklasten schommelen.

2. Aflossingsvrije hypotheek: lagere lasten
Ook met een aflossingsvrije hypotheek kun je bakstenen omzetten in geld. Doordat je niets meer aflost, dalen je maandelijkse hypotheeklasten. Zo creëer je financiële ruimte. Uiteraard betaal je wel maandelijks hypotheekrente. Maar deze rente kun je, in tegenstelling tot de krediethypotheek, wel voor een bepaalde periode vastzetten. Hierdoor loop je minder renterisico.

3. Opeethypotheken
Kredietverstrekkers hebben allerlei nieuwe hypotheekproducten op de markt gebracht voor mensen (meestal senioren) die hun hypotheek grotendeels hebben afgelost en hun ‘woning willen opeten’. Het gaat om varianten op de krediet- en aflossingsvrije hypotheek. Het grootste verschil is dat je bij deze opeethypotheken de rente die je moet betalen, ook leent. Ook bieden sommige banken opeethypotheken aan voor mensen die niet voldoende inkomen hebben om een gewone krediethypotheek af te sluiten.

Opgesoupeerd
Bij zowel de krediet- als de aflossingsvrije hypotheek zul je op een gegeven moment de hypotheekschuld moeten aflossen, terwijl je de overwaarde voor een deel hebt opgesoupeerd. Dan kun je natuurlijk je woning verkopen en met de opbrengst de hypotheekschuld afbetalen. Wil je liever niet verkopen, dan zou je opnieuw naar de bank kunnen stappen en een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten. Maar let wel: prijsontwikkelingen uit het verleden zijn nog geen garantie voor de toekomst! Daarom kun je beter ook niet de totale overwaarde ineens opnemen.

Tips:
 1. Bij een krediethypotheek betaal je doorgaans een eenmalige afsluitprovisie over het totale bedrag. Wanneer je slechts eenmalig een klein bedrag nodig hebt, is een aflossingsvrije hypotheek al snel voordeliger. 
 2. Wat is nu de beste financiering voor je tweede woning? In het artikel "Tips tweede huis financieren" op Geld.nl lees je enkele handige tips.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Overwaarde cashen? Let op de kosten!
Zo verzilver je de waarde van je woning
De overwaarde van je woning slim benutten
Wat is de overwaarde van je woning?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet