Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Tip: Uitkering oude lijfrente kan soepeler

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Zondag 18 december 2005
Veel mensen hebben ooit een lijfrente afgesloten om later een aanvulling op het pensioen te hebben. Het sparen wordt aantrekkelijk gemaakt, omdat de premies in aftrek zijn te nemen van het inkomen en de (periodieke) uitkering op een later tijdstip pas is belast. Deze uitkering kan vanaf 1 januari 2006 voor een grotere groep polishouders aantrekkelijker worden.

Voor de opbouw van het kapitaal kan worden gekozen voor een unit-linked-polis. Van een deel van de premie worden 'units' (eenheden) van bijvoorbeeld fondsen aangekocht. Op het einde van de looptijd van deze polis worden de eenheden verkocht en er komt een kapitaal vrij. Met dit kapitaal wordt vervolgens een lijfrente aangekocht. Dit wil zeggen, dat er een periodieke uitkering volgt. Het kan voorkomen, dat de fonds-eenheden een lage waarde hebben en de opbrengst minder groot is, dan verwacht. Dat kan heel vervelend zijn als het gaat om een pensioen-aanvulling.

Derhalve is het sinds 1 januari 2005 mogelijk, dat de eenheden niet ineens worden verkocht, maar periodiek. De hoogte van de uitkeringen over de looptijd is dan niet meer vastgesteld in euro's, maar op basis van fonds-eenheden. Zo kan het risico van de lage waarde van eenheden verspreid worden over de looptijd naar de toekomst, en is er kans op een hogere opbrengst gedurende de uitkerings-periode.

Sinds 1 januari 2005 is dit reeds mogelijk voor lijfrenten die onder het regime 'brede herwaardering' (1 jan '92 tot 1 jan '01) vallen. Vanaf 1 januari 2006 komen daar de polissen uit de periode vr de brede herwaardering (pr-brede-herwaardering) bij. Alle polissen moeten wel voldoen aan de voorwaarden van een unit-linked-basis bij aanvang.

Laat u vooraf goed inlichten over de mogelijkheden, de voor- en de nadelen bij de aankoop van een lijfrente die op unit-linked-basis plaats kan vinden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom