Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Uitvaart: sparen in plaats van verzekeren?

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 18 juni 2008
De uitvaartverzekering is een populaire verzekering, maar liefst twee op de drie Nederlanders heeft er een. Toch blijkt een uitvaartverzekering meestal niet toereikend om alle kosten van een begrafenis of crematie te dekken. Zelf sparen, eventueel in combinatie met een verzekering, is vaak een betere oplossing.

Veel verzekerden denken dat hun uitvaartverzekering alle kosten van de uitvaart dekt. In de praktijk blijkt dat echter niet het geval. Nabestaanden moeten bijna altijd bijtalen na de uitvaart van hun dierbare, zo bleek onlangs uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Gemiddeld betalen ze zelfs 1.000 tot 2.000 extra aan de verzekeraar.

Onvoldoende verzekerd
Doordat het natura verzekeringspakket de werkelijke kosten van de uitvaart niet dekt, is een groot deel van de Nederlanders dus onderverzekerd als het gaat om de eigen uitvaart. Wanneer zij hun nabestaanden niet willen belasten met extra kosten, zullen ze hoe dan ook zelf een bedrag moeten opbrengen, bijvoorbeeld door te sparen. Een andere mogelijkheid is om in ruil voor een hogere premie een aanvullende dekking in geld af te sluiten.

Sparen
Zelf sparen voor de uitvaart is voor veel mensen sowieso een goed alternatief voor een uitvaartverzekering. Het principe achter verzekeringen is immers dat als je de kosten van het risico (in dit geval de uitvaart) zelf kunt dragen, je hier geen verzekering voor nodig hebt. Ook met spaargeld kunnen de kosten van een uitvaart betaalt worden. Een gemiddelde uitvaart kost volgens de Consumentenbond 5.000 tot 6.000 euro.

Door maandelijks een bedrag te sparen dat vergelijkbaar is met de premie van de verzekering, is bovendien een “aanmerkelijk hoger bedrag” te realiseren, zo stelt de NMa in haar rapport. Een standaard uitvaartverzekering dekt een uitvaart van gemiddeld 4.000 euro, terwijl verzekerden vaak een leven lang of tot het 65e levensjaar premie betalen. Wel van belang is om voor een goed renderende spaarrekening of spaar deposito te kiezen om de jaarlijkse kostenstijgingen van begrafenissen en crematies te compenseren. Een spaarrente van 4 of 5 procent is op dit moment mogelijk.

Vroegtijdig overlijden
Het risico bij zelf sparen is echter dat je vroegtijdig komt te overlijden en dat er nog niet voldoende gespaard is. In dat opzicht is de uitvaartverzekering in het voordeel want die keert altijd uit. Hier moet dus een goede afweging gemaakt worden. Anderzijds is de kans dat je langer premie betaalt dan nodig is en je toch niet voldoende verzekerd bent, vele malen groter.

‘Geregel’ rond de uitvaart
Zonder uitvaartverzekering hoef je je overigens geen zorgen te maken over het ‘geregel’ rond de uitvaart. Ook uitvaartondernemingen die niet aangesloten zijn bij een verzekeraar, kunnen een uitvaart prima verzorgen. Wel is het van belang dat de wensen rond de uitvaart ergens genoteerd staan, bijvoorbeeld in een testament of een eenvoudig codicil.

Wanneer wél nodig?
Wie geen ruimte heeft om te sparen of de kosten van een uitvaart niet zelf kan opbrengen, doet er verstandig aan om wél een uitvaartverzekering af te sluiten. Je bent dan in ieder geval verzekerd van een standaard uitvaart. Ook voor mensen die een sobere uitvaart zonder poespas wensen, is een verzekering een geschikte keuze.

Overweeg eventueel een combinatie van verzekeren én sparen om niet onderverzekerd te zijn. Je voorkomt daarmee dat je nabestaanden met de rekening geconfronteerd worden, want veelal willen mensen bij een overlijden niet op de ‘centen letten’ en kiezen ze toch voor allerlei persoonlijke extra’s of een luxere kist of mooiere grafsteen.

Uitkering in geld
Naast de natura uitvaartverzekering zijn er ook sommenverzekeringen die bij een overlijden een geldbedrag ten behoeve van de uitvaart uitkeren. Ook bij deze verzekeringen kun je onderverzekerd zijn als het verzekerde bedrag te laag is. Bovendien zijn deze verzekeringen volgens onderzoek van de Consumentenbond relatief duurder.

Kortom
Een standaard natura uitvaartverzekering dekt bijna nooit de werkelijke kosten van een uitvaart. Om je nabestaanden niet te belasten met extra kosten moet je sowieso sparen of bijverzekeren. Zelf sparen voor de uitvaart is vaak voordeliger, al moeten de uitvaartkosten bij vroegtijdig overlijden wel opgevangen kunnen worden. Zorg in ieder geval voor een goed renderende spaarrekening om kostenstijgingen op te vangen.

Tip
Zelf sparen voor je uitvaart? Kies voor een spaardeposito waarop in ruil voor een hoge rente, het geld een aantal jaar vaststaat. Zo kom je niet in de verleiding om van de rekening te snoepen. Spaardeposito’s kennen bovendien een clausule die toestaat dat het geld tijdens de looptijd opgenomen mag worden bij het overlijden van de rekeninghouder.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
"Bij geboorte kind komt uitvaart ter sprake"
DELA komt het beste uit de bus

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet